Kuitenbijter te Ename

De naam van de tocht zegt al iets van de wandeling! We vertrekken vanuit de parochiezaal in Ename en nog geen 500m verder, gaan we via een smal kronkelend pad de hoogte in, goed om de kuiten op te warmen voor de verdere tocht. Eenmaal het pad verlaten gaan we bergop op de kasseien, die nog talrijk aanwezig zijn tot in Mater aan de Sint-Martinuskerk. Daar is de eerst rustpost.

Na de rust brengen we eerst nog een bezoekje aan de Sint-Amelbergakapel. Deze kapel werd in de vroege 20e eeuw grondig gerestaureerd, nadat ze als stal dienst had gedaan. Zij vond beschutting in Mater en schiep er op miraculeuze wijze de naar haar vernoemde bronnen door met een zeef water te scheppen uit de waterput van een plaatselijke gierige boer en het vervolgens op een akker te laten wegdruppelen. De moeite waard om eens binnen te stappen.

We gaan terug verder via holle wegen tot aan de Tissenhovemolen. Een houten windmolen, ook wel “Oude Molen” en “Jagerijmolen” genoemd. Het is een korenmolen van het type staakmolen op lage open teerlingen, gelegen in een zeer open landschap, op een 85 m hoog plateau gevormd door de Molenkouter (wijk Jagerij-Tissenhove) aan de grens met Horebeke (Sint-Maria-Horebeke).

We maken nu een bocht naar beneden richting Mater, weer wat klimwerk tot aan dezelfde rustpost achter de kerk. Na de rust rest ons nog een 7,6 km. Terug via kleine paadjes gaan we tot aan het Ename Bos, maar nu eens in de afdalende richting (eens wat anders) daar maken we een lus rond het bos om dan verder via gewone wegen onze weg verder te zetten tot in Ename. Eerst brengen we nog een bezoekje aan de archeologische site, en natuurlijk kan de verfrissing van een Enamebiertje hier veel deugd doen na zo een mooie tocht. Het was een uiterst verrassende en prachtige natuurtocht met wegeltjes en paadjes die wij nog nooit gezien hadden. Bedankt!

Verslag: Patrick Olivier
Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)