Rond de boterstad Diksmuide

25 edities lang bestond de ‘Boterronde’ nog uit een fiets- en wandelhappening maar wegens de magere opkomst van de fietsers is het nu al de 3de editie waar alleen de wandelaars in de kijker staan. Wandelclub Tervaete Stappers Keiem hebben sinds een 3-tal jaar de organisatie op hun genomen om het begrip ‘Boterronde’ te laten verder bestaan daar het de naam zegt een rondje maken rond de boterstad Diksmuide.

We starten niet meer vanop de Grote Markt maar vanuit feestzaal De Loft niet ver van het station vandaan. Eenmaal een keuze gemaakt uit een 6-tal afstanden, beslis ik om de grootste afstand te doen. Starten doen we door de industriezone Heernisse waar we al vlug kunnen pauzeren in zaal Sint-Sebastian voor de rustpost nu als ook straks. De brug nemend om een tijdje de IJzer te volgen waar we een kapel voor de militaire slachtoffers ‘Calvarieberg’ tegenkomen om via het Stiltepad te wandelen naar de Frontzate. Ieder zijn eigen kant genomen wandelen we naar het dorpje Oostkerke waar ook hier medewerkers van de inrichtende club ons verwelkomen. Wij, als grootste afstand moeten hier een plaatselijk lusje doen via de oude zeedijk (waar we ook hebben gewandeld tijdens de 4-Daagse v/d IJzer), de oude Aa-vaart volgend via Rousdamme terugkerend naar Oostkerke.

Terug het polderlandschap in waar de IJzertoren als oriëntatiepunt kan gediend worden wandelen we op de Grote Beverdijk naar de oude spoorweg die ons halt doet houden, niet alleen eventjes aan de IJzertoren voor het nemen van een paar foto’s, maar ook binnen in de rustpost dezelfde als die aan het begin van deze tocht. Aan de Handzamevaart die overloopt in de Kleine dijk maken we een boog rond het centrum om via het stadspark aan het stationcomplex opnieuw de startzaal te bereiken. De Tervaetestappers danken de 987 wandelaars voor hun deelname & nodigen ons uit voor hun nieuwe Herfsttocht op 03/11 te Beerst.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Birger Coulier)