Wandelend W.O.II herdenken in Maldegem

In Maldegem hield wandelclub Switchback Memorial March club Maldegem, zijn jaarlijkse herdenkingstocht door het prachtige Meetjesland. Dit jaar werd het de 16de editie. Een organisatie  van vzw België – Canada en het Switchback Memoral March Comité. De Canadese soldaten begonnen op 6 oktober 1944 hun aanval onder de codenaam Operatie Switchback (vandaar de naam van de wandelclub). De Canadezen kregen zware tegenstand. De Slag om de Schelde was een militaire operatie op het einde van W.O.II.

De tochten (8 – 16- 24 en 32 km) hadden als thema dan ook de herdenking van de bevrijding in 1944. Er was een info en animatie rond W.O.II langs het parcours. Rond 10 u was er de onthulling van een gedenkplaat op de sokkel van de tank Sherman. Het is een oorlogsmonument,  dat staat voor het Canada War Museum in Adegem. Het museum heeft vooral aandacht voor de Canadese soldaten die meehielpen het Meetjesland te bevrijden tijdens W.O.II. Op de oorlogsbegraafplaats even verder,  is er morgen eveneens een herdenkingsplechtigheid voorzien. 1.119 Gemenebest graven van W.O.II. De slotplechtigheid (rond 16u) werd op de Markt te Maldegem gehouden.

Het was wandelen langs polders, het Schipdonkkanaal, door wijken, met steeds de oorlog II als herdenking in vredestijd. Herdenken is Vrede bewaren. Dit was eveneens de 7de tocht van het wandelcriterium Meetjesland … maak het mee. Een leerrijke tocht werd het zeker, droog en met een stralende zon. Bedankt vele vrijwillige medewerkers voor dit evenement – wandeling. Dank aan de 830 wandelaars. Lest we forget…

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Frans Deflem