Droomparcours in en rond Aalst

Na 2,5 uren stond ik in Aalst voor de Ajuintocht van WSV De Kadees, dit is meer dan het dubbele dan normaal. Hoe dit komt? Een combinatie van één grote omleiding in Aalter, een trage doorgang in Sint-Denijs-Westrem, Aalst die voor een gedeelte open ligt en als klap op de vuurpijl een rondrit van een half uur om een parkeerplaats te vinden. Ik was vroeg genoeg maar ik vond die niet. Toch maar vertrokken met goede vooruitzichten op een mooie, groene tocht in en rond Aalst. Ik opteerde voor de 18 km.

De tocht verliep voornamelijk op de grondgebieden van Nieuwerkerken en Erembodegem waar ook de twee rustposten (voor alle afstanden) zich bevonden. Nieuwerkerken is een deelgemeente van de stad Aalst. Nieuwerkerken heeft een oppervlakte van 7,28 km² en telde in 2007 5727 inwoners. De plaats ligt in de Denderstreek. Erembodegem Het is de grootste deelgemeente van de stad Aalst, zowel in oppervlakte (10,85 km²) als inwonersaantal (11.367 op 01/01/2013). (Bron: Wikipedia).

Op cultureel vlak was er weinig tijdens deze tocht. Toch som ik de voornaamste bezienswaardigheden even op: het station van Erembodegem met veel graffiti, de Sint-Pieterskerk en het oorlogsmonument op de markt in Nieuwerkerken, de oorlogsgraven van het Gemenebest, en kasteel Regelsbrugge te Aalst.

                                       2019-09-09 Aalst-168-Edit

De tocht was hoofdzakelijk een natuurgebeuren. Het eerste gedeelte tot Nieuwerkerken verliep langs paadjes tussen de huizen, onverharde wegen tussen de velden, tegelpaden, trage wegen. Verrassend was het om het verkeer soms te horen maar het niet te zien. Pure natuur zeg maar. Het tweede en derde stuk werd gekenmerkt door de passages door het Osbroek, de groene long van Aalst, een toevluchtsoord leek het wel voor wandelaars en joggers.

Het was een parel van een natuurwandeling, iets wat de naam Aalst niet meteen laat vermoeden. De parcoursbouwer heeft er zijn werk van gemaakt en wist een goed gevarieerd parcours onder de voeten te schuiven. Ik hoorde dan ook niks dan positieve geluiden, de onaangename ervaringen met het zoeken naar een parkeerplaats waren al vergeten. Dank aan de organiserende club.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)