Druilerige Nazomertocht

Op woensdag 12 september stond wandelclub De Brigandtrotters reeds voor de 16e maal in voor hun Nazomertocht vanuit de thuisbasis Ingelmunster. Een wandeltocht die zijn naam vandaag niet alle eer aan deed want, ondanks een droge en vrije warme start, zou het gedurende de ganse tocht een miezerig wandelweertje worden. Na het nemen van een groepsfoto van de medewerkers trok ik op pad voor 19 landelijke kilometers in en rond Ingelmunster. Zoals iedereen wel weet wordt Ingelmunster ook wel de Brigandsgemeente genoemd, ter herinnering aan Brigandszondag (28 oktober 1798), toen hier de opstand van de Brigands tijdens de Boerenkrijg door de Fransen neergedrukt werd.

DSC01824

De parcoursbouwer maakte er van deze Nazomertocht een agrarische wandeling van richting Meulebeke. Ik was amper enkele kilometers op stap toen ik mijn regenvestje mocht bovenhalen, dit was al een poosje geleden. Een eerste stukje natuur biedt zich aan langs de sportterreinen van Ter Borcht.  Hierna trok ik richting de Kapellestraat. Hier bevindt zich de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, opgericht in 1757 en neogotisch verbouwd in de 19° eeuw. Binnenin staat er een Onze-Lieve-Vrouwebeeld in barokstijl. De rustpost is gelegen in het kapelhuis met winkeltje en café voor de bedevaarders.

Na de pauze stapte ik verder in het bekoorlijke landschap. Hier mogen wij zeker en vast de preiteelt niet vergeten want wij bevinden ons in het hart van deze teelt. Deze teelt is de vervanger van de vroeger vergane vlasteelt. Na 13 km brengt de parcoursmeester ons terug naar de startplaats. Het was rond het middaguur toen ik hier aankwam, meteen tijd om de innerlijke mens wat te versterken.

Hierna volgde nog een lus richting het kanaal Roeselare-Leie met een derde en laatste rustpost in café De Wante, supporterslokaal van Belgisch kampioen wielrennen Yves Lampaert, die op amper 100 meter van zijn supporterslokaal woont.
Nog een goeie 4 km restte mij tot de finish. Meteen tijd om onder vrienden te genieten van een heerlijk Kasteelbiertje of een lekkere Brigand.
Proficiat aan alle medewerkers van de Brigandtrotters, het was een prima georganiseerde midweekwandeling.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton