Unieke natuurwandeling in de groene rand van Brugge te Assebroek

De medewerkers van de Brugse Metten Wandelclub stonden klaar in het atheneum Jan Fevijn om de wandelaars te ontvangen. De startzaal ligt midden een woonwijk maar op het terrein van de school was parkeren geen probleem. Een blik op het parcoursschema liet voor mijn keuze voor de 18 km liet mij dromen van een groene tocht en dat zou ook zo blijken.

Assebroek is een deelgemeente van Brugge. Zij heeft een oppervlakte van 10,49 km² en telde op 31 december 2014 een kleine 20.000 inwoners, dit is 16,75% van de Brugse bevolking. Het wijkcentrum Daverlo (klik op het blauwe gedeelte voor meer uitleg) waar de wandeling vertrekt heeft heel wat infrastructuur. Assebroek is echt wel de groene kant van de stad Brugge. In het centrum, waar de rustpost gevestigd was, zijn er niet veel bezienswaardigheden. We vernoemen de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekte-Ontvangenis en begraafplaats. In de omgeving van de kerk staan enkele pittoreske woningen. Naar het einde van de tocht konden we dwars doorheen de kinderboerderij De Zeven Torentjes trekken.

Assebroek is voornamelijk een groene oase. Na de Steenbrugse bosjes waren de Assebroekse Meersen aan de beurt. Het is een geheel van laaggelegen weiden die er vaak drassig bij liggen maar dit was nu wegens de bijna aanhoudende droogte niet het geval. Onverharde paadjes, het ene al smaller dan het andere, al dan niet met gras begroeid, leidden ons zonder ook maar enig verhard naar Assebroek-centrum voor de rust na een goeie 6 km. Dan volgde voor mij een lus van een kleine 5 km met een doorgang van Domein Ryckevelde, gevolgd door de Gemene en Loweiden. Groen en nog eens groen in een super landelijke omgeving, kuieren tussen de bomen, kijken naar de vele bergbloemen, heerlijk was dat. En dan voor de 2de keer naar de rustpost.

Het derde deel van mijn tocht (met rustplaats) was wat minder groen maar er zaten nog interessante passages tussen. De parcoursbouwer heeft zijn beste beentje voorgezet om er een boeiend geheel van te maken, alles werd uitstekend aan elkaar geregen. De vele wandelaars hebben er met volle teugen van genoten. Dank aan de organiserende club.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)