Doorheen het Duinengebied rond Hechtel-Eksel

Vandaag gaat het naar Hechtel-Eksel, gelegen aan de Noordrand van het Kempens Plateau, in de provincie Limburg. Waar wandelclub De Anjertrippers hun Duinentocht organiseerde. Het landschap wordt in grote lijnen beheerst door, bossen, heide, landduinen, en de vallei van de Zwarte Beek. Uitgestrekte delen van de omgeving behoren tot het militair domein van Leopoldsburg. O.C. De Schans was de vertrekplaats van de Duinentocht. De wandelaars konden kiezen uit wandelafstanden van 4 tot 30 km. Wij kozen voor een trip van 20 km.

We vertrekken via smalle paadjes, zanderige boswegen, en over uitgestrekte landduinen, in de richting van het Hechtsels Gemeentebos. Even verderop bereiken we het Executieoord Hechtel, een Nationaal Monument ter ere van het verzet in Limburg. Deze plaats was tijdens de Tweede Wereldoorlog, een geheime executie- en begraafplaats van de Duitse bezetter, voor verzetslieden en andere gevangenen. Verder stappend door het natuurgebied Hechtelse Heide, komt de rustpost binnen bereik.

Na rust gaat het verder, we doorkruisen de uitgestrekte bossen van Bosland. Het omvat het grootste bosgebied van Vlaanderen, meer dan 4500 ha aaneengesloten bos.  We stappen hier van het ene natuurgebied naar het andere. Met nog een kleine passage door De Vallei van de Zwarte Beek, bereiken we het einde van een geslaagde onderneming. De vele wandelaars, hebben er samen met ons, met volle teugen van genoten. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers, voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen