De volle smaak van de Vlaamse Ardennen in Schorisse

VZW Op stap door Nukerke had voor een parkeerweide gezorgd en dat kwam goed uit want parkeren langs de baan in een klein dorp is niet van de poes. Een zaal vinden is ook niet makkelijk. Parochiezaal De Wante is niet zo ruim maar al bij al viel het nog mee. Na de groepsfoto maakte ik mij snel uit de voeten voor mijn tocht van 16,3 km met slechts één rustpost in Maarke(dal) zodat het twee lange lussen betrof: 7,5 km en 8,8 km over een heuvelachtig parcours en net hiervoor was ik gekomen.

Schorisse is een Oost-Vlaams dorp en een deelgemeente van de gemeente Maarkedal gelegen in de Vlaamse Ardennen nabij Henegouwen. Het langgerekt straatdorp telt een goeie 1600 inwoners, vooral landbouw. Plat is het zeker niet, het gaat van 32 tot 122 meter en de Maarkebeek is nooit veraf. In het dorp woonde Omer Wattez, ‘Vader van de Vlaamse Ardennen’. Maarke-Kerkom met zijn 1.000 inwoners is eveneens een deelgemeente van Maarkedal en bestaat uit Maarke (straatdorp) en Kerkom (gehucht), beiden hebben hun eigen parochiekerk.

Veel bezienswaardigheden zijn we hier uiteraard niet voorbijgekomen. Ik vernoem enkel voor Schorisse: de Sint-Pieterskerk (klik op het blauwe gedeelte voor meer uitleg) de Kasteelmolen. In Maarke zijn we de Sint-Elooikerk gepasseerd. In Schorisse en Maarke gaat het hoofdzakelijk om natuur en die is alom tegenwoordig. We werden getrakteerd op pittoreske valleien en mooie panorama’s (belemmerd door mist en regen). We hebben de beboste heuvelkammen bewandeld met enkele kuitenbijters ertussen. De Vlaamse Ardennen staan voor groen en rust en daar konden we met volle teugen van genieten. Er was geen regen voorspeld maar zie op een stuk weg waar geen boom te bespeuren viel, kreeg ik een stortbui over mij heen en het zou in de loop van de dag alleen maar verergeren.

2018-09-22 Schorisse 10.jpg

De parcoursbouwer kent de streek door en door, hij maakte er een pareltje van. Naast hem ook mijn dank aan het bestuur en de medewerkers van de organiserende club die zorgden voor een uitgelezen tocht en een vlekkeloze organisatie. Deze mooie streek wordt je nooit beu.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)