Nazomerse Avifloratocht

Als we het hebben over de zomer, denken we meestal aan de maanden juni, juli en augustus: de weerkundige zomer. Maar dat belet natuurlijk niet dat we ook in de lente of in de herfst al kunnen genieten van zomerdagen. Vaak krijgen we in de maanden september en oktober nog enkele extra dagen met zonnig en warm weer. In de volkskalender spreekt men dan over een nazomertje. Alhoewel het amper 7°C was toen ik thuis vertrok halen we vandaag toch nog een zalige temperatuur van om en bij de 20°C en is het genieten van een stralend herfstzonnetje met mooie cumuluswolken.

De Aviflorastappers baalden er niet om want vandaag zakten er net geen 1400 wandelaars af naar de ruime kantine van de plaatselijke voetbalclub. Er staat mij een heerlijk, zonnige en bovenal landelijke wandeling van 19 km te wachten richting Meulebeke. Eenmaal in de berengemeente aangekomen stap ik voorbij het voormalig station. Het gebouwtje in neoclassicistische stijl werd in 1980 omgevormd tot Vredesmuseum, het gebouw wordt herinnerd aan de Slag om Meulebeke in mei 1940.

In café de Gilde mogen de 18 km stappers 2 maal pauzeren. Er volgt een mooie lus met veel, nieuwe stukken, veldwegen tot aan de grens met Pittem. De tocht gaat nu richting de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, opgericht in 1757 en neogotisch verbouwd in de 19° eeuw. Binnenin staat er een Onze-Lieve-Vrouwebeeld in barokstijl. De 3e rustpost is hiernaast gelegen in het kapelhuis met winkeltje en café voor de bedevaarders. Na de pauze stapte ik verder in het bekoorlijke landschap. Hier mogen wij zeker en vast de preiteelt niet vergeten want wij bevinden ons in het hart van deze teelt.

Nog een goeie 3 km restte mij tot de finish. Meteen tijd om onder vrienden te genieten van een heerlijk streekbiertje of een lekkere braadworst met vol enthousiasme gebakken door medewerker Andy Herreman. Proficiat aan alle medewerkers van de Aviflorastappers, het was opnieuw een aangename en prima, georganiseerde dinsdagwandeling. Tot volgende maand.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton