Groene long van Oostham

Wandelclub de Torenvrienden Oostham organiseerden hun jaarlijkse najaarstocht. De inschrijving had plaats in de voetbalkantine Warande in Ham (Oostham). Keuze uit volgende afstanden 4, 6 en 10 km. Je kon de afstanden ook combineren. De voetbalkantine werd ook gebruikt voor de tussenstop. Ik ging voor de 6 in combinatie met 10 km.

Ham (Oostham) 27-9-2018 045

Buiten de voetbalkantine had je onmiddellijk de natuur aan je voeten liggen. De volledige wandeling ging door de Gerheserheide een natuurgebied gelegen in de gemeenten Ham en Leopoldsburg. Je wandelt in de dennenbossen, duinen en zandwegen. Het natuurgebied is altijd toegankelijk. Tot in de 19e eeuw was het een heidevlakte. De schaarse bewoners leefde op de heidevelden voor hun koeien en schapen. Turf werden gebruikt voor brandstof, riet en hout voor bouw- matrealen. In het midden van de 19e eeuw werden volop naaldbomen geplant en landbouw percelen aangelegd zodat er van de heide nauwelijks  wat overbleef. Het dennenhout werden later gebruikt als stuthout voor de steenkoolmijnen. De laatste tijd zorgt het natuurpunt voor  open ruimtes, zo krijgt de heide de kans om zich terug te ontwikkelen.

In het midden van de natuur wandel je langs een ven. Een van de sterrenplekjes in het Regionaal Landschap lage Kempen. Deze ven is een volledig natuurlijke waterplas met vrij zuur regenwater. Daardoor komen er in en rond het ven bijzonder plantensoorten voor die de hoge zuurtegraad kunnen verdragen. Verderop wandel je in de Heide Verschanst verscholen tussen het groen. In de 17e eeuw was het een moeilijk toegankelijke plek in het heidelandschap en daardoor een perfect schuiloord voor de kleine landelijke gemeenschappen van Gerhees en Geneberg. Stilaan nader je het einde van een mooie wandeling. Bedankt aan de wandelclub Torenvrienden voor de gastvrijheid en voor de schitterende dag.

Ham (Oostham) 27-9-2018 053Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)