Natuurwandeling vanuit de Ittervallei naar de Duinengordel

Opitter een typisch Limgurgs dorpje, gelegen in de Ittervallei, was vandaag het decor van onze wandelbestemming. In deze heuvelachtige omgeving organiseerde wandelclub W.S.V. 10 Wing TAC reeds voor de 12de maal hun Einde Zomertocht. We waren vroeg ter plaatse, parkeren vormde geen probleem. Het lokaal van de Schuttersgilde Sint-Trudo, deed dienst als start en aankomstplaats.  De wandelaars hadden de keuze uit verschillende afstanden, van 5-7-15-19 en 23 km, afstanden zijn onderling combineerbaar. Wij kozen voor een tocht van 23 km.

Het Schutterslokaal is net buiten de dorpskom gelegen, onmiddelijk na de start bevinden we ons in een groene omgeving. Alle afstanden klimmen vanuit de Ittervallei, via de Zandbergstraat naar het Kempens Plateau. Via de prachtige bospaden van de Royer- en de Solterheide, gaat het in de richting van Neerglabeek. Het is volop genieten, van deze prachtige omgeving. Men merkt aan de natuur, dat de Herfst op komst is. Intussen mogen we gaan rusten. We stappen verder en beginnen aan de lus van ca 8,5 km.

Stappend over de Dorperheide, en door het Gruitrodebos, gaat het in de richting van de Oudsberg. Een natuurgebied dat zich in de ca 3000 ha grote Duinengordel bevindt. Al snel bereiken we de Oudsberg, deze staat bekend als de grootste en hoogste open stuifduin van Vlaanderen. Een landduin die 40 m boven het Kempens Plateau uitsteekt. Het blijft heerlijk genieten. Een zand en duinen landschap met de grootte van ca 225 ha. We genieten volop van dit stuk natuur, hectare ongerepte landduinen. Wat verderop mogen we voor een tweede maal gaan rusten.

Na rust gaat het verder, via prachtige zanderige boswegen, belanden we terug in het Duinengebied. Via het Gruitrodebos, Solter- en Royerheide gaat het in de richting van Opitter. Aan al het mooie komt een einde. We hebben met volle teugen genoten van deze tocht. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers, voor deze uitstekende organisatie. Dit was puur wandelplezier.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen