Genieten van holle wegen en bekoorlijke landschappen te Halen

Bij deze zonnige nazomerse zondag hebben we besloten deel te nemen aan de Hollewegentocht te Halen. Holle wegen zijn ingesneden paden, ontstaan door het meermaals doorvloeien van water, dat vooral in leemachtige gronden geulen uitspoelt en verder uitgesleten worden door het betreden van vee en paardenkarren. De diepste holle weg bevindt zich in Loksbergen (deelgemeente van Halen) met een talud hoogte van 12m. Bij onze aankomst is het reeds zeer druk aan de parkings en in de vertrekzaal.

We kiezen voor de 13 km en al vlug komen we terecht in de holle wegen, afgewisseld met mooie panoramisch glooiende landschappen, waarvan de kleurenrijkdom mooi afsteekt tegen de helderblauwe lucht. Wat een gezond genieten! Ook de talrijke windmolens langs de snelweg te Diest vormen een ludiek zicht in dit zonovergoten landschap.

Na het kruisen van de snelweg komen we in Webbekom, deelgemeente van Diest, waar we genieten van een broodje en koffietje op de rustpost. Hier hebben de medewerkers hun handen vol om de dorstigen en hongerigen te bedienen op hun wenken.
Het tweede deel van de tocht leidt ons naar het Webbekoms Broek, een prachtig natuurgebied beheerd door Agentschap Natuur en Bos (ANB). Het is een gecontroleerd overstromingsgebied van 240ha, dat bewoners van de Demervallei beschermt tegen wateroverlast. Er zijn mooie graslanden, rietlanden, bosjes, unieke bloemen en vele soorten water- en moerasvogels te bewonderen en krijgt wel eens de naam “Wachtbekken vol natuur”.

Na het verlaten van dit domein keren we langs een fietspad terug richting Halen en alvorens de eindbestemming te bereiken krijgen we nog een mooi open veldlandschap en besluiten de tocht door nog een holle weg te passeren, zodat de naam van de tocht helemaal correct gebleken is. Wij wensen dan ook de bestuurders en medewerkers van club “Horizon Donk” te feliciteren en te bedanken voor de puike organisatie van deze prachtige wandeltocht en de vriendelijke bediening op start- en controlelocatie. Tot een volgende.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise