Kortrijk in ’t groen

Ik kies ervoor om zondag Kortrijk in ’t groen te doen. We gaan van start in een klein Freinetschooltje in de Baaistraat in Kortrijk. Heel wat medewerkers doen hun best om alles in goeie banen te leiden, want er is redelijk wat volk dat staat aan te schuiven voor in te schrijven. In het zaaltje zie je dat ze hier goed bezig zijn met de natuur! Want overal hangen er foto’s van flora en fauna.

Wij kiezen vandaag voor de 17 km. Onmiddellijk na de start zitten we al in het groen. Via enkele landelijke wegen komen we volledig op onverharde wegen die ons door de velden leiden waar de grootste pompoenen worden gekweekt. Die weg brengt ons richting gehucht Evangelieboom. Nu rest ons nog een kleine afstand tot aan de eerste rustpost de steenoven, ook een zaaltje van Natuurpunt NEC, dit is gelegen aan de oude kleiputten.

Na ons soepje trekken we de kleiputten in, dit is ook veranderd in een mooi stukje bos. Eenmaal uit het bos gaan we richting het Hoge, die gemakkelijk te herkennen is aan de hoge watertoren. We steken de grote baan over en volgen de Liefdeweg (pad) de hoogte in! En van daaruit kan je het prachtige gebouw van Barco goed zien. We gaan verder richting Rollegem Knok. Daar zie je nog een huis in de stijl van Bokrijk. Wat verder is onze 2e rustpost, deze is op het Domein Ostia Hoeve.

Na de rust gaan we verder via het Kapellepad, van daaruit heb je een mooi overzicht op Kortrijk. Na enkele kilometers komen we in het Stadsgroen De Marionetten, een aaneenschakeling van paadjes, plassen, groen, een waar paradijs voor wandelaars. Bovenaan staat de Libel, waar je een schat van informatie vindt.

We trekken verder via het Kennedypad en door het Kennedypark, en zo terug de kleiputten te passeren tot op dezelfde rustpost. Nu rest ons nog een kleine 2 km tot op de start.

Dit was voor de organisatie een schot in de roos met een 1441 deelnemers een goeie 500 meer dan de vorige editie. Het groen van Kortrijk is blijkbaar in de smaak gevallen. Proficiat voor de inrichters. (Verslag: Patrick Olivier)

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)