Landelijke natuurwandeling rond Hoegaarden

Vandaag trekken we onze wandelschoenen aan voor het goede doel. We trekken naar Hoegaarden, Vlaams-Brabant. Waar wandelclub De Wegwijzer, voor de 7de maal hun Huguardistocht organiseerde. Parantee-Psylos en Wandelsport Vlaanderen vzw, verenigen hun krachten in de organisatie van “Te Gekke Wandelingen”. Parantee-Psylos is de G-Sportfederatie die werkt voor sporters met een beperking. Jeugdhuis ’t Paenhuys was de vertrekplaats van de Huguardistocht. De wandelaars konden kiezen uit 6 verschillende afstanden, van 3-5-8-13 en 20 km. Wij kiezen voor een trip van 20 km.

We vertrekken in de richting van Hoksem. Onmiddellijk na de start voert een smal kerkpaadje ons naar het hoogste punt boven Hoegaarden. Een echte kuitenbijter, en er volgen er nog meer. Boven gekomen heb je waar je ook ziet, een schitterend panorama. We stappen verder tussen weilanden en akkers. Op het plateau van de Goudberg, passeren we het Geopark, stenen getuigen verwijzen naar Hoegaarden aan zee (van lang geleden). Nog een passage langs de kapel van O.L.V. van Koorts, een bedevaartoord om de koorts af te weren. Ondertussen mogen we gaan rusten.

We stappen verder en beginnen aan een lus van ca 8,5 km. Via prachtige veldwegen en smalle paadjes, gaat het van de ene heuvelrug naar de andere. Het is volop genieten van deze rustgevende omgeving. Aan de rand van de vallei van de Molenbeek, in het gehucht Babelom, passeren we de Carloushoeven. Een vierkantshoeve gebouwd in 1760, in typische Brabantse stijl. Via een smal omhooglopend wegeltje, gaat het naar de volgende heuveltop. Wat verderop mogen we een tweede maal gaan rusten.

Na een rustpauze stappen we verder, via verharde en onverharde wegeltjes en paadjes. Op het plateau van Hauthem, op een hoogte van 104 m passeren we de Marollenkapel. De kapel werd gebouwd in 1832, en behoorde tot het patrimonium van het klooster Mariadal. Even verderop passeren we de Sint-Katharinakapel. Een laatgotisch gebouw uit het midden van de 16e eeuw, een voormalig bedevaartsoord tegen huidziekten. We gaan verder en dalen af naar Hoegaarden. Stilaan komt het einde in zicht. Nog een passage langs de brouwerij, voordat we kunnen gaan genieten van het heerlijke brouwsel van de streek. We hebben met volle teugen genoten van deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen