Rode Neuzen smullen met ’t Wandel Voetje

Traditioneel op de eerste woensdag van oktober was de Ledegemse wandelclub
“’t Wandel Voetje” aan zet vanuit De Zilverlink op de Zilverberg in de Roeselaarse deelgemeente Rumbeke. De parcoursbouwers opteerden opnieuw voor een 4-lussentocht. Alle lussen samen kon men vandaag in en rond Rumbeke ongeveer 22 km wandelen.

cuberdons

Wanneer er rond deze tijd van het jaar gesproken wordt over rode neuzen denkt men misschien wel in eerste instantie aan een terugkerende inzamelactie voor een bepaald goed doel. Het verkopen en vervolgens dragen van rode clownsneuzen is in dit geval een opvallend onderdeel. Ik ga vandaag echter niet wandelen met een rode clownsneus op, want de naam van deze tocht verwijst immers naar de rode neus – ook pastoorshoedje of cuberdon genoemd, een typisch Belgisch snoepgoed en uniek in zijn soort. Deze kegelvormige lekkernij is het resultaat van de geslaagde versmelting van suiker en Arabische gom.

Ik start met lus A en stap doorheen een flinke brok natuur, de Kleiputten. Dit natuurreservaat is 4,2 ha groot en omvat een voormalige kleigroeve die nu als open water en moerasgebied wordt beheerd. Van hieruit gaat het richting de prachtige stukken natuur langs het Bergmolenbos en het Sterrebos. Er wordt hier een redelijk brede weg aangelegd die zal bestemd zijn enkel voor voetgangers en fietsers.

Lus B gaat richting de groene parel van Roeselare, het Provinciaal domein Het Sterrebos. Dit 27 ha groot kasteeldomein bestaat het grootste deel uit bos met aansluitend een 19de eeuws park in Engelse stijl en hooiland. Het kasteel van Rumbeke is een van de oudste renaissancekastelen van België.

DSC02491

Lus C was vooral landelijk wandelen met o.a. een passage langs de Stroroute, de oude spoorwegberm, Roeselare-Zonnebeke. De laatste lus was volledig verhard en toegankelijk voor rolstoelpatiënten en kinderwagens.
Einde van een genietbare en zeer verzorgde wandeling met veel aandacht voor ongekende onverharde weggetjes en het nodige groen, het mooie, zonnige weer deed de rest.
Proficiat aan de vele medewerkers voor hun driedubbele inzet. Het moet gezegd worden, het was er bij momenten zéér druk in de Zilverlink. Hun inzet werd ten volle geapprecieerd door de 888 opgekomen wandelaars.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere