Marche du Val de Verne

De komende 2 weekends ruil ik het dichtbevolkte Vlaanderen voor de zeer natuurlijke omgeving van Wallonië te beginnen met de ‘35e Marche du Val de Verne’ ingericht door de gelijknamige wandelclub. Mensen die houden van lange afstanden zijn hier welkom als ze 50km peanuts vinden, al zijn de andere afstanden zeker de moeite waard om te doen vandaag, zal later blijken. Vanuit de gemeenteschool zoeken we al snel het centrum op met zijn verouderde huizen geafficheerd met de verkiezingskandidaten.

De passage van de Forêt Domaniale de Bon-Secours is onze 1e natuurpareltje waar je gerust kasteelpark mag zeggen die een stuk in beide landen ligt en waar men nog het kasteel van de familie vindt van de familie Croÿ. We wandelen naar het centrum van dit dorpje die gebouwd is rond de Basiliek van O-L-V van Goede Bijstand die zeker een bezoekje waard is vandaag vooraleer de rustpost binnen te treden.

Direct duiken we het Natuurpark van de Plaines de l’Escaut in waar men zeker een dagje uit van kan maken voor de vele kilometers bewegwijzerde paden. De grote afstanden wandelen naar het stadje Blaton waar we langs het water lopen die verbinding maakt naar het Grande Bruyère de Blaton, de voormalige zandgroeve. Als je sluiswachter bent op het kanaal Blaton-Ath te Grandglise moet je een goede conditie hebben want de vele sluizen moeten met de hand bediend worden over enkele hectometers.

Tijdens de passage van de vele onverharde (bos-)paden, al dan niet goed onderhouden, kom ik de eerste wandelaars van de 50  km tegemoet om even te pauzeren in de kantine van natuurreservaat Sable Mer om daarin ook door te wandelen. We wandelen naar het dorpje Harchies die vroeger afhankelijk werd van steenkoolontginning (te weten gekomen door de mijnlamp als wagon in het dorp) maar nu al vele jaren bekend staat voor zijn uitgerekte moerassen waar wij helemaal rondwandelen. Daar waar de afdaling langer duurt dan de klim weet je dat we een steil stukje hadden hier. Terwijl de jagers geconcentreerd uitkijken naar wild, wandelen we terug het natuurpark door die we in het begin ook deden. Nog even een passage door het centrum van Péruwelz met zijn Grote Markt als stationsgebouw kijken de 700 deelnemers zéér tevreden terug naar deze mooie natuurpareltje vooraleer de reis terug te vatten met eender welk vervoersmiddel.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Birger Coulier)