Natuurwandeling tussen Lille en Poederlee

Vandaag voor ons geen verre verplaatsing, we blijven kort bij huis. We trekken naar Lille waar wandelclub de Zandstappers hun Krawatentocht organiseerde. Het parochiecentrum Sint-Pieter was de vertrekplaats van de Krawatentocht. De wandelaars konden kiezen uit 5 afstanden, van 4-7-12-18 tot 25 km. Wij gaan vandaag voor een tocht van 25 km. De prachtige fontein aan de startplaats verwijst naar de Krawaten. In de 16de en begin 17de eeuw, vermoorden enkele boeren een Kroatische jonker. Zo ontstond in 1625 de Lilse Krawaten historie. Volgens de legende dragen de Lillenaars de spotnaam “Krawaten”.

We starten met een plaatselijke lus van ca 7,5 km. Al snel zijn we het centrum uit, en belanden we in het natuurreservaat van de Visbeekvallei-Kindernouw. De Kindernouw is een uniek geheel van laagveenmoeras, vochtige graslanden, houtkanten, bossen en vijvers. Een smal wandelwegeltje voert ons doorheen dit ongerept moerasgebied. Het is volop genieten van deze prachtige omgeving. Via de kerkdreef komen we terug aan in de startzaal.

Verder gaat het via landelijke veldwegen, in de richting van Poederlee. We stappen langs de Galgenberg, en doorkruisen de bossen van Zittaart. Ondertussen bereiken we de voetbalkantine van F.C. Poederlee, en mogen we gaan rusten. We beginnen aan een lus van ca 6 km. We passeren de Heggekapel, gebouwd in ca 1442. Volgens de legende zou een dief, uit de kerk van Wechelderzande, een kelk met vijf gewijde hosties gestolen hebben. Hij verstopte de hosties in een konijnenpijp. Op deze plaats is later de Heggekapel gebouwd. Even verderop bereiken we het ca 50 ha grote natuurgebied Den Haert. Een rustgevend gebied met waardevolle loofboombossen, akkers en weilanden. Er volgt nog een prachtige passage langs de oevers van de AA, vooraleer we terug kunnen gaan rusten.

Na rust rest ons alleen de terugweg, via de prachtige bossen van de Borze. Nog door enkele kerkpaadjes, en de kerktoren van Lille komt in ’t zicht. Einde van een prachtige natuurwandeling. We hebben met volle teugen genoten van deze tocht. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers, voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen