Op stap met Klavertje Vier rondom Ooike

De Vlaamse Ardennen verken je bij voorkeur te voet. Alleen zo ontdek je de mooiste plekjes van deze uitdagende wandelregio. Vandaag trek ik naar Ooike, gelegen aan de rand van dit prachtig wandelgebied. Vanuit Zaal De Amandel gelegen lans het Ooikeplein, richt wandelclub Klavertje Vier er haar 3e editie in van Rondom Ooike. Langs prachtige wegeltjes en kleine, verkeersluwe straatjes werd een schitterend parcours uitgestippeld richting Huise.

Ooike is sinds 1977 een deelgemeente van Wortegem-Petegem. Landbouw is hier steeds de belangrijkste nijverheid geweest, naast de huiselijke productie van lijnwaad.
De startplaats is gelegen vlakbij  de classicistische Sint-Amanduskerk. Op het kerkhof liggen 5 graven met Britse gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog.
Een klimaatspecialist van Météo Belgique had het begin juli al voorspeld: het warme weer zou nog blijven duren tot in oktober. En gelijk kreeg hij. In de vroege morgen was het nog frisjes maar eens de zon van de partij was stegen de temperaturen vlotjes tot boven de 20°C. Ideaal wandelweer als je het mij vraagt.
De 24-km stappers kregen als opwarmer een lusje van 5 km voorgeschoteld om hierna opnieuw vanuit de startzaal langs een opeenstapeling van rustige veldwegen en stille trage wegen richting Wannegem-Lede te stappen. In het gemeenschapslokaal 2dorpen Wannegem-Lede mogen de twee grootste afstanden hier 2 x genieten van een rustpauze in het zonnetje.

Langs de Rooigemsebeekroute gaat de tocht richting Huise. Een mooie bezienswaardigheid is de Huisekoutermolen, die oorspronkelijk sinds 1512 in Waregem stond. Na jarenlang verval werd hij in 1975 heropgebouwd te Huise. Langs één van vele trage wegen stap ik voorbij een tweede molen, de Schietsjampettermolen. De huidige molen stond tot 1982 in het West-Vlaamse Houthave. Bij de verhuis werd de molen met hand en tand verdedigd door de toenmalige Houthaafse veldwachter. De Houthaafse veldwachter aarzelde niet zijn pistool te trekken en te schieten. Vandaar de naam van deze molen.

Langs prachtige voetpaadjes stap ik, met een ijsje in de hand, terug richting het pittoreske dorpje Ooike.
Meteen het einde van een prachtige tocht waar 1083 wandelaars hebben genoten van rust, stilte en oogverblindende natuur. Dikke proficiat aan de vele medewerkers, het was een schitterende wandeltocht onder een stralende oktoberzon.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Josiane Questroy