Buencamino en Plus magazine met natuurparel in De Panne

Het was voor mij een bewogen dag: naar zee per openbaar vervoer en een zware maar wondermooie tocht in De Panne. Toen ik om 11u arriveerde zat zaal De Boare al goed vol. Het werd een hele klus om de medewerkers op de gevoelige plaat te krijgen maar met enig geduld kwam alles in orde. Ik was klaar voor twee lussen samen 15 km maar het waren er heel wat meer ofwel moet ik een serieuze dip gekend hebben. Niet getreurd, ik had de twee mooiste lussen uitgekozen, de gele (bosrijk gebied) en de rode (gezwoeg doorheen de duinen). De totale wandeling bestond uit vier lussen die naar voorkeur konden gelieerd worden. De enige rustpost was de startzaal.

Een aangenaam najaarszonnetje was van de partij en gezien de zwaarte van het parcours zou het zweten worden. De wandelaars kwamen van overal, ik heb ook Franstalige en Duitstalige wandelaars ontmoet. De gemeente De Panne telt ruim 11.000 inwoners. Het is de meest westelijke plaats van België en de meest zuidelijke badplaats aan de Belgische kust. De Panne is bekend om zijn uitgestrekte duinen (een derde van alle Vlaamse duinen) en het breedste strand.

Laat mij even overlopen welke brokken natuurschoon ik op mijn weg vond. In mijn eerste lus waren het Calmeynbos (domeinbos van 66 ha met diverse fauna en flora) en  de Krakeelduinen  (52 ha) aan de beurt. Tijdens de tweede lus waren aan de orde: de Sahara, de Westhoek en een stuk strand. De Westhoek is 340 ha groot en het oudste Vlaams natuurreservaat. Het is een levendig landschap met diverse soorten duinen en kalkmoerassen en uiteraard zeer veel zand, het was ploeteren op een heuvelachtig parcours. De Sahara maakt deel uit van het reservaat en is 400 m breed. Ik kan me best inbeelden dat het deze zomer op de echte Sahara leek. De Oosthoekduinen (80 ha) waren ook aan bod. Het is een groot duin- en mosgebied. Met een lange wandeling langs het brede strand kwam het einde aan een zware maar uitzonderlijk mooie tocht. Dank aan de organiserende organisaties voor een vlekkeloos verloop en met een doos vol interessante informatie kon ik terug huiswaarts keren.

2018-10-09 De Panne 096

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)