Op wandel met de dino’s

Men voorspelde droog weer met een beetje bewolking. Ideaal weer om te wandelen met dinosauriërs. Deze wandeling, georganiseerd door de Lustige Stappers startte in Ramsel, een deelgemeente van het bosrijke Herselt. We bevinden ons op de grens van de Kempen en het Hageland.

Vanaf de 18e eeuw was Ramsel vooral bekend voor zijn steenbakkerijen, waarvan de sporen in het landschap nog merkbaar zijn. Deze economische activiteit bleef bestaan tot eind 20e eeuw. Ramsel werd vanaf eind 19de eeuw van noord naar zuid doorsneden door de Spoorlijn 29 Aarschot-Herentals. Deze spoorlijn werd aangelegd in 1860-1861 maar is sinds 1989 omgevormd tot een fietspad, de “Hageland-Kempenroute”.

We vertrokken over dit fietspad om via de Ramselberg en de paden rond de oude kleiput, terug naar de startzaal te keren. Goed voor een lus van 4 km. Onderweg kwamen we veel borden tegen met allerhande raadsels en weetjes over dino’s, ideaal om de kids te entertainen.

Zo moesten we een dino-mama helpen om haar nest te zoeken. Ze was te ver afgedwaald van haar nest waar haar jong hongerig zat te wachten op eten. Wist je dat in de tijd van de dinosauriërs de aarde er anders uitzag dan op dit moment? Alle continenten zaten toen aan elkaar vast. Ook het klimaat was toen helemaal anders, heel warm en vochtig.

Na deze leerrijke wandeling konden de kinderen die deze speurtocht tot een goed einde brachten een mooie prijs afhalen, een mooie zak vol leuke dinoverrassingen.

Wij vonden 4 km wat kort, dus deden we er nog een lus van 6 km bij. Deze lus ging een totaal andere kant op. Al snel kwamen we op een mooi pad dat ons al kronkelend tot enkele mooie boomgaarden leidde. Even later kwamen we plots op het fietspad Hageland-Kempenroute terecht. Via dit pad keerden we terug naar de startzaal.

Dit was voor ons het einde van een mooie wandeling. Een dikke proficiat aan de vele vrijwilligers. Het was een prachtige wandeltocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Bart Vanherck