Tweede-Dag-van-de-week-tocht lokt 1625 wandelaars naar Deinze

Op de tweede dag van de tweede week van oktober richtte Wandelclub Natuurvrienden Deinze hun traditionele Tweede-Dag-van-de-weektocht in. De startlocatie was deze maal gelegen in het Jeugdcentrum Brieljant langsheen de Mouterijdreef op de rand van het Kaandelpark. Voorzitter Luc Taelman beloofde mij een leuke wandeling doorheen het 40 ha grote natuur- en dierenpark De Brielmeersen, langs Leieoevers en visvijvers. Kortom een tocht om zeker niet te missen!

DSC02758

Deinze heeft wat met de Leie. De rivier vloeit langs de stad heen. Langs oude Leiearmen ontstonden plekjes waar het heerlijk vertoeven is. De grilligheid van de rivier gaf aanleiding tot de geboorte van het natuur- en recreatiedomein Brielmeersen.  Zelfs het gerenommeerde Museum van Deinze en de Leiestreek draagt de naam van de Leie in zich. Vlak na de start trek ik over de Vaartbrug en volg het Schipdonkkanaal naar het natuurgebied Noorderwal. Ik volg een stuk van de Vlasroters wandelroute, een wandeling die de wandelaar meeneemt naar de Leiestreek, ook wel eens Golden River genoemd omdat het vlas vroeger verscheept werd via de Leie. De oude Leiearm van Grammene is de langste van de Leiestreek en toont de meanderende Leie zoals die tot 1974 bestond.

Na bijna 8 km mag ik een eerste maal rusten in de startzaal. Langs het Antoon Van Parijspad stap ik hierna verder langs een mooie visvijver doorheen het Martinuspark langs de Petegemse Martinuskerk richting Oostkouter. Door de groene omgeving in en rond het sportcomplex Palestra gaat het richting de vallei van de Kattebeek. Tweede rustpost is voorzien in het Brielpaviljoen.

Hier vlakbij bevindt zich de Deinze Yacht Club. Deze jachthaven heeft 64 ligplaatsen voor pleziervaartuigen. Hierna volgt nog bijna 5 km puur wandelgenot in  het natuur- en recreatiedomein De Brielmeersen, met een omvang van 40 hectare een ware trekpleister! Het aanbod is niet min: mooie wandelpaden, siervijvers, dierenpark, ligweide…..

We hebben vandaag met zijn allen genoten van een voortreffelijk, zonovergoten wandeltocht, de 1625 naar Deinze afgezakte wandelaars waren uitermate tevreden. Hoedje af voor de voltallige ploeg Natuurvrienden, alles was piekfijn tot in de kleinste details verzorgd. De vers gebakken pannenkoeken met geurige koffie of een sterk biertje lieten zich smaken!

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier

Geef een reactie