Landelijke Herfsttocht in Staden

Prachtig weer en een wandeltocht dicht bij huis, de keuze is vlug gemaakt, het gaat richting Staden. Daar richten de Staense Stappers hun 16de herfsttocht in.

Staden is een heel landelijke gemeente met veel fruit- en groententeelt. Er wordt gewandeld langs verkeersluwe wegen en alle wandelpaden die voorhanden zijn. Er wordt ook voor een stuk gebruik gemaakt van de ’s Gravenweide wandelroute.

De rustpost waar de wandelaars van de grotere afstanden naartoe gaan, bevindt zich in het oude stationsgebouw van Staden. Dit voormalig spoorwegstation lag aan spoorlijn 63, nu omgevormd tot groene as: de Vrijbosroute. Tijdens de eerste Wereldoorlog werd spoorlijn 63 gebruikt om munitie naar de frontlijn te Ieper te transporteren, het stationsgebouw voor personenvervoer werd vernietigd. Het huidige gebouw fungeerde als opslagruimte voor goederen die per spoor werden aangevoerd.

Langs de Vrijbosroute, verwijzend naar het Vrijbos in Houthulst zijn nog steeds een stuk rails zichtbaar. De omgeving van het oude station, het Eugène Dermautpark, werd grondig vernieuwd en is nu een prachtige omgeving voor wandelaars en spelende kinderen.
Het werd een prachtige wandeling in deze mooie, landelijke gemeente en dat is te danken aan de gedreven medewerkers.
Uiteindelijk hebben 763 wandelaars genoten van deze tocht.

Bekijk hier de volledige fotoreportage (Josiane Questroy)