Een zomerse herfsttocht door Asse

Asse is gelegen in de provincie Vlaams-Brabant, vlakbij Brussel. Wandelclub Manke Fiel hield vandaag zijn Baamistocht door Asse. Baamis is een term die duidt op het najaar in het landbouwmilieu. Baamis komt van Baafmis, of Sint Bavomis. Sint Bavo is de heilige die gevierd wordt op 1 oktober.

Manke Fiel (de naam van de wandelclub) is gekozen om een echt dorpsfiguur (Theofilius Van Vaerenbergh) uit Asse, in herinnering te houden (geboren op 11/09/1889 en gestorven op 24/03/1971). Theofilius had 1 stijf been (door een ongeval), vandaar zijn bijnaam. Hij was ongehuwd, museumhouder, volkskunstenaar, een gekend en geliefd dorpsfiguur.

DSC00078

We hadden een ruime keuze aan afstanden van 5 tot 20 km. Alle 1400 wandelaars kregen een prachtige natuurwandeling. Men kon genieten van het Kravaalbos (80 hec.). Het bos is een overblijfsel van het vroegere Koolwoud, waartoe ook het Zoniënwoud en het Hallerbos behoorden. In het Kravaalbos staan zeer veel tamme kastanjebomen, wilgen, elzen e.a. Het was er rustig wandelen, genieten deden we van de prachtige flora met mooie herfsttinten.

Asse is een vruchtbare leemstreek en landelijk. Het parcours was dus zeker langs de velden en malse weiden, over verharde en onverharde paden en wegen. We genoten met deze zomerse temperaturen (26°) van dit unieke Pajottenland. Een heel gevarieerde streek met nog veel groene ongerepte natuur, en vooral stilte en rust. Wij vonden het een gelaagde Baamistocht, waarvoor proficiat, en dankjewel aan de vele vrijwilligers voor jullie inzet.

Bekijk de volledige fotoreportage van Frans Deflem