Aangename natuurwandeling onder nazomerzonnetje in Ichtegem

Rond 10u baadde Ichtegem al in een aangenaam nazomerzonnetje. Het was even zoeken naar een parkeerplaatsje in het centrum van de gemeente maar het viel nog mee. In het Cultureel Centrum De ster waren de medewerkers van Wandelclub Koekelare er klaar voor. Ne een koffie en de traditionele foto kon ik de baan op voor mijn tocht van 10 km. In totaal werden er zes afstanden aangeboden.

De deelgemeenten Bekegem, Eernegem en Ichtegem vormen samen de hoofdgemeente Ichtegem. De hoofdgemeente is 45,33 km² groot en telt 13.940 inwoners. De gemeente is zandig en zandlemig, zacht golvend. Het is een typisch woondorp met wat landbouw, bouwmaterialen, houthandel en metaalbouw.

Verscholen achter de gevelhuizen zag ik de Sint-Michielskerk. De oorspronkelijke kerk werd verschillende malen herbouwd en gerestaureerd. In 1937 werden toren, koor en kruisbeuk beschermd. Dat Ichtegem vergroeid is met de wielersport was ook duidelijk met het kunstwerk Stalen Renner. Hier woonde Jules Van Hevel, winnaar van Parijs-Roubaix in 1924. Kunst is Ichtegem niet vreemd, hiervan waren een paar beelden getuige.  Onder de noemer ‘Zomer in Ichtegem’ stelden ook dit jaar weer talrijke kunstenaars hun tuinen en ateliers open voor het publiek. Het ging over rustige onverharde wegen tussen de velden naar de rustplaats gevestigd in de loods van Neyens. Het was de enige rustplaats voor alle afstanden, dus behoorlijk druk, groot genoeg maar veel te weinig zitplaatsen. Het ging er dan ook nogal zenuwachtig aan toe bij de medewerkers, tijd voor een groepsfoto was er niet.

Ik hield mijn stop extra kort en ging meteen weer op stap voor de overige 5 km. Dit was het mooiste deel van mijn tocht. Het ging meteen door een kleurrijke dreef, de talrijke bomen zorgden voor een aangename schaduw. De dreef behoort toe aan het kasteeldomein Rosendahl van de familie de Crombrugghe de Looringhe met 7 ha park, vijveraanleg en herenhuizen. Het kasteel zelf hebben we niet gezien maar we konden wel genieten van de bosrijke omgeving. Daarmee hadden we het mooiste gehad. Einde van een zeer aangename tocht doorheen een mooi stukje natuur. Dank aan de organiserende club.

2018-10-13 Ichtegem-64

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)