Zomers warm tijdens Grimmertocht

In Moorslede, in de volksmond spreekt men echter van Moorslé, vond vandaag de Grimmertocht plaats. In het geboortedorp van Pater Lievens, een gedreven missionaris in Indië, die op amper 37-jarige leeftijd overleed, wist wandelclub De Velodroomvrienden ons een best aardige wandeling voor te schotelen richting de Roeselaarse deelgemeente Beitem.

De tocht vandaag is genoemd naar de reus Grimmert. Hoewel de Moorsleedse reuzen vooral tijdens de jaren ’60 zichtbaar waren in het lokale straatbeeld, heeft het reuzengezin met vader Grimmert en vrouw Freya de tand des tijds niet doorstaan. De Heemkundige Kring Moorslede blies de reuzen 3 jaar geleden opnieuw leven in. Met de steun van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten uit Roeselare en heel wat vrijwilligers werd het reuzenechtpaar Grimmert en Freya volledig nieuw gebouwd.

We bevonden ons vandaag in de boerenbuiten, de geurtjes en geluiden verklapten duidelijk dat we hier in een erg landelijke streek wandelden, waarnaast veeteelt ook duidelijk bleek dat deze streek de groentezolder van Vlaanderen vormt.
In zaal De Schakel op de Zilverberg in de Roeselaarse deelgemeente Rumbeke-Beitem mogen de 24 km-stappers hier 3 maal pauzeren. Van hieruit heeft de parcoursmeester 2 landelijke lussen uitgestippeld van respectievelijk 3,6 en 6,5 km met o.a. een passage langs de Stroroute, de oude spoorwegberm, Roeselare-Zonnebeke. In de Rumbeeksestraat stap ik voorbij het geboortehuis van Constant Lievens. In 1993, n.a.v. de feestvieringen bij het 100 jaar overlijden, werd er een monument aan de straatzijde geplaatst.

Langs het Koekuit wandelpad trek ik richting het gehucht de Koekuit. Het huidig Koekuitkasteel dateert pas van het einde van de 19de eeuw en werd opgetrokken op veel oudere grondvesten. Spijtig genoeg is het in privébezit en kan het niet worden bezocht. Ik sta even stil voor de poort maar spijtig genoeg belemmeren de aanplanting en de bomen elke inkijk. De akkerbouw uit de 19de eeuw maakte hier plaats voor intensieve vee- en groenteteelt. Van de 420 ha bos uit de 19de eeuw blijven amper een paar restanten over, eigenlijk wel jammer.
Eens terug in het centrum restte mij nog de obligate passage langs het standbeeld van Pater Lievens. Zittend op een paard, want hij was een uitstekend ruiter, en het kruisbeeld naar de hemel gericht prijkt hij nu op de marktplaats met als decor de statige Sint Martinuskerk.

DSC02973

Meteen de afsluiter van een al bij al verrassende doch bovenal landelijke zaterdagwandeling, de organisatie was verzorgd en compleet. Zaal Levet Scone en de bijgeplaatste tent waren al aardig volgelopen. De Velodroomvrienden konden tevreden terugblikken met een opkomst van 1219 wandelaars.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton