Zonovergoten Michelbeke

Michelbeke, dorp in de Vlaamse Ardennen en deelgemeente van Brakel, is het prachtige decor voor de 5de Natuurtocht van Everbeekse Wandeltochten vzw.
De naam Michelbeke zou afkomstig zijn van de Germaanse woorden miglo en beca, die respectievelijk staan voor: op urine gelijkende modder, en: beek. Gelukkig is er niets van de onwelriekende geur aan Michelbeke blijven plakken.

De wandeling bestaat uit lussen van 5,2 tot 8,9 km. Eén van de lussen gaat over de Berendries, een echte kuitenbijter. Wie hiervoor kiest zal het dus serieus voelen aan de benen. Wie voor de andere lussen kiest kan ook heerlijk genieten van de minder zware hellingen en het prachtige landschap.

De wandelaars doorkruisen ook het dorpje Elst, eveneens behorende tot de gemeente Brakel. De dorpskerk heeft als patrones Sint-Apollonia, in de volksmond Sente Ploone genoemd. Mensen kwamen van heinde en ver om deze heilige te vereren, in de hoop van tandpijn gespaard te blijven of verlost te geraken.

Een eigen champetter, gemeentehuis en postkantoor hebben ze in Elst al lang niet meer, maar de geutelingen kan niemand de Elstenaars afnemen. Tot de jaren ’30 was het bakken van geutelingen een gebruik dat bij de vele huisarbeiders in de Vlaamse Ardennen voorkwam.

Genietend van het prachtige weer en de fantastische omgeving gaat het terug richting Startzaal. Het is duidelijk dat de medewerkers hun uiterste best doen om het de wandelaar naar de zin te maken.
Op het middaguur werden reeds 1.321 wandelaars ingeschreven.
(Michelbeke en Elst, bron: https://toerisme-brakel.be/brakel/)

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Josiane Questroy)