Op stap langs het Ieperleekanaal met zijn beide sassen

Op de dag dat gans België naar de stemhokjes trok begaf ik mij die ochtend naar Boezinge. Een kleine levenslustige deelgemeente van Ieper, waar gezinswandelclub Nooit Moe haar van Sas tot Sastocht organiseerde. De verplichting voor iedere Belg had ook zijn gevolgen voor de inrichters. De inschrijving van deze Van Sas tot Sastocht gebeurde wel in Boezinge maar dit keer op zo’n 500 m van hun normale startaccommodatie, in de refter van de Vrije Basisschool.

Enkele dagen terug werd het einde van de droge en warme periode aangekondigd. Maar vandaag was het overduidelijk: de regen en afkoeling werden achteruit geschoven. Het weer maakte een bocht van 180° : de zomer zou er nog een afterparty bij doen… Wandelclub Nooit Moe treurde er niet om want ze mochten vandaag 1124 wandelaars verwelkomen. Dat Boezinge volop in agrarisch gebied ligt valt vandaag best op te merken. Wegens de droogte zijn de meeste maïsvelden al gehakseld. Ook worden de bieten al gerooid, redelijk vroeg dit jaar. Ook veel tuinbouw langs het parcours vandaag. Toen ik hier op 24 april deelnam aan hun midweektocht stonden de vele appelbloesems nog volop in bloei. Nu zijn het al heuse appelen geworden.

Zo is er vandaag een rustpost voorzien in de mooie, propere hangar van fruithandelaar Myngheer. Hier maak ik een lus in en rond Zuidschote. Nabij de Sint-Leonarduskerk liggen 76 Commonwealth-graven op “Zuidschote Churchyard”, samen met 5 Franse graven uit de Eerste Wereldoorlog.
Na een tweede rust bij de familie Myngheer stap ik langs de vele rijen appelbomen. Na de droogte van de afgelopen weken overtreft de grootte van de Belgische appeloogst de verwachtingen. De tocht gaat nog langs weerszijden van de drukke N369, de Randweg. Een laatste stop is voorzien in de kantine van de  Koninklijke Handbooggilde Sint- Joris.

Op het einde van deze tocht trekken we langs het Ieperleekanaal of kanaal Ieper-IJzer, met zijn beide sassen. Dit 15-km lange kanaal loopt van de stad Ieper naar de rivier de IJzer, ter hoogte van de Knokkebrug op grens van Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge. Heden ten dagen heeft het kanaal vooral een recreatieve functie. Dit kanaal met zijn natuurlijke oevers is een paradijs voor hengelaars, het jaagpad is dan weer een must voor fietsers en ook wij, de wandelaars kunnen ten volle genieten van de rust en de prachtige fauna en flora langsheen het kanaal.

Een brugje nabij het sas van Boezinge bracht ons naar de overkant om zo iets verderop de eindmeet te bereiken. Nooit Moe Boezinge kon opnieuw terugblikken op een geslaagde wandeling en een uitstekend resultaat.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton