Zonnige Zilleghemtocht met veel groen te Zedelgem

Het kwam allemaal wat trager op gang in de startzaal te Zedelgem, ook nog niet alle medewerkers waren er, ik ben er ook wat later aan begonnen. De reden lag voor de hand: de gemeenteraadsverkiezingen vonden plaats. De meesten hadden eerst hun burgerlijke verplichtingen vervuld in hun gemeente. Ik zou het ook wat kalmer aandoen vandaag, 12 km volstond.

Het West-Vlaamse Zedelgem ligt tussen Brugge en Torhout en telt ruim 22.000 inwoners. Zedelgem is in de volksmond Zilleghem, dit is ook de naam van deze tocht. Deelgemeenten zijn Aartrijke, Loppem, Veldegem en Zedelgem zelf. Zedelgem en Loppem waren nadrukkelijk aanwezig in mijn tocht. Zedelgem kreeg naam met de vestiging van de werkhuizen Claeys met de Flandria-fietsen en maaidorsers (Case New Holland). Net na het vertrek komen we langs het standbeeld van Leon Claeys die met zijn werkhuizen de grote pionier was van de Zedelgemse metaalnijverheid. Het standbeeld staat naast de Sint-Eligiuskerk, een relatief jonge kerk gebouwd in 1959-1960.

Op deze wandeltocht ging het vooral om het groen met o.m. een passage langs de oude spoorwegberm en doorheen het kasteelpark ter Loo te Loppem. Het Vloethemveld is een uniek natuurgebied van circa 330 hectare met veel bos. Niet te geloven eigenlijk dat deze plek een belangrijke rol speelde tijdens de beide wereldoorlogen. De bossen rondom het militair domein lenen zich perfect voor mooie passages en daar heeft de parcoursbouwer dankbaar gebruik van gemaakt. Borden van het Sint-Elooipad kwamen we een paar keer tegen en brachten ons doorheen het landelijke landschap waar het grazend vee genoot van de heerlijke zonnestralen. De rustplaats bevond zich in het jeugdlokaal op het Merkenveld, het centrale punt van deze tocht.  Het jeugdverblijf heeft zelf 20 ha speelbos en 10 ha kampeerweide, en grenst aan 70 ha natuurgebied. Het lag voor de hand dat deze brok natuur goed aan bod kwam tijdens onze tocht. Na een leuke lus ging het richting einde via rustige autoluwe wegen. De organiserende wandelclub Vier op een rij Groot-Zedelgem heeft de wandelaars een aangename zondag bezorgd, waarvoor dank.

2018-10-14 Zedelgem-76

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)