Pijnven de parel van Bosland

Limburg blijft ons aantrekken, voor onze midweekse wandeling op donderdag 18 oktober, trokken we naar Lommel. Wandelclub Milieu 2000 organiseerde er voor de 11de maal hun Pijnventocht. We starten vanuit de ruime kantine van de plaatselijke damesvoetbalclub. De wandelaars hadden de keuze uit 3 aparte lussen, lus A 5-7-10 km, lus B 5-8 km, lus C 4 km verhard. Deze lussen kunnen naar hartenlust gecombineerd worden. Centraal in deze wandeling staat het ca 500 ha grote domeinbos Pijnven, dat tot Bosland behoord. Met meer dan 4500 ha bos- en natuurgebieden zal bosland elke wandelaar verassen met haar afwisselend landschap.

Onze keuze was vlug gemaakt, we beginnen met de lus van 10 km. Direct stappen we in een rustige groene omgeving. Vrij snel belanden we in het natuurgebied van het domeinbos Pijnven. Via prachtige bospaden en smalle boswegeltjes, doorkruisen we dit domeinbos. Tussen de nevelslierten en bij de opkomende zon, is het genieten van de omgeving. We passeren aan de rand van de vlindervallei. Hier kom je alles te weten over de zeldzame vlinders in Bosland. Voor we het beseffen staan we terug aan de startplaats, en mogen we gaan rusten.

Na rust beginnen we aan de lus van 8 km. Met de herfstkleuren op zijn mooist is het volop genieten van deze prachtige natuur. We volgen een deel van de bosbewonersroute, die ons langs houten dieren leidt. Even verder bereiken we het Bosmuseum Pijnven, hier kom je alles te weten over de aanleg in 1904 van het Domeinbos Pijnven. Bij het ritselen van de bladeren komt stilaan de eindmeet in ’t zicht. We hebben met volle teugen genoten van deze tocht. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers, voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen