Groenhovebos-tocht onder heerlijk herfstzonnetje te Torhout

WSJV Nacht van Vlaanderen had gekozen voor zaal Rozendale als startplaats van hun  Groenhovebostocht in de wijk Maria Asumpta te Torhout, hoofdstad van het Houtland met 20.000 inwoners gelegen op de overgang tussen zandstreek en zandleemstreek, langs de zuidelijke steilrand van het plateau van Wijnendale. Torhout is een zelfstandige West-Vlaamse gemeente met enkele parochies, Maria Asumpta of het Rozeveld is er één van.

Ik opteerde voor de 15 km, zo was ik zeker van minstens twee passages door bosgebied, met name Groenhovebos en het Plaisiersbos. Ik had niet minder dan drie rustplaatsen op twee verschillende locaties. Het eerste stuk van 3,5 km was eigenlijk de aanloop vooraleer het groen er aankwam maar er zaten toch al een paar leuke stukjes onverhard in.  De lus van 6,2 km bracht ons in het Groenhovebos met een doorgang van de Vrouwkenswegel die in 2017 ingewandeld werd ter gelegenheid van de ‘Dag van de trage weg’ in het Groenhovebos. Dit bos is ruim 100 hectare groot, verdeeld in vele kleine percelen met verschillende eigenaars. Grotere delen van het bos zijn eigendom van het Bisdom Brugge, de stad Torhout en Natuurpunt. Het bos is de groene long van Torhout, het is de plaats waar de Torhoutenaars komen om te wandelen en te ontspannen. Tijdens de herfstperiode biedt het bos een kleurenpalet van diverse tinten groen en bruin, ook hier en daar waren paddenstoelen te bespeuren ofschoon ik de indruk heb dat het thans wat minder is gezien de uitzonderlijke  droogte.

De volgende lus bedroeg 5,7 km en ging door het Plaisiersbos, gelegen in de Zedelgemse deelgemeente Veldegem bij het driegemeentenpunt met Ruddervoorde en Torhout. Het domein is circa 30 ha groot. Het grootste deel is een zuur einkenbos, plaatselijk gedomineerd door beuk, braam en varens. Het laatste stuk van 3,2 km bracht ons in bomenrijke wegen, een pittoreske aanblik in deze tijd van het jaar. Hiermee kwam een einde aan een zeer genietbare tocht. Dank aan de organiserende club.

2018-10-20 Torhout-84

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)