De groene rand van de hoofdstad

We gaan wandelen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en dan vermoed je direct dat het in het drukke verkeer zal zijn. Niets is minder waar, want vandaag toont men de mooiste plekjes aan de rand van de hoofdstad.

In laatste instantie moest de wandelclub ‘Section Marche S.T.I.B.’ op zoek naar een nieuwe startlocatie voor hun 30ste Metrabus & dit vonden ze in het Museum voor het stedelijk vervoer waar ik met mijn wandelclub een busuitstap van maakten. Ik als 36 km- wandelaar vandaag begin met het traject van de 4 km waar aan de overkant van de straat een passage hebben door het Woluwepark waar vele joggers als scoutslui plezier beleven. Samen met de resterende afstanden wandelen we door het Parmentierpark om via de villa’s de verbinding te maken naar het Fazantenpark waar de rustpost plaats vindt in een bus van de Waalse vervoersmaatschappij.

De hoofdbrok speelt zich vandaag af voor een hele tijd in het Zoniënwoud, ook vandaag als Dag van het Zoniënwoud. Dat wil dus zeggen vele wandelaars, fietsers alsook vandaag trailrunners die hun evenement hier ook door loopt. Het 4400 ha strekt zich uit over de 3 Gewesten en maakt deel uit van het Unesco-Werelderfgoed.
De rustpost in het chaletje vindt er ook plaats (zelfs 2x voor de grotere afstanden).

Wanneer we uit het bos zijn te Oudergem/Auderghem zoeken we het Tenreukenpark direct overgaan in het Senypark. Eventjes wandelen we tussen de bebouwing en dit voor de laatste controle in het wijkcafé vooraleer we het metrostation induiken. We moeten toch niet de metro nemen? vraag ik mij af. Maar néé hoor, het is om de bovengrondse straat over te steken wat het veel veiliger maakt. We sluiten het sportieve gedeelte af net zoals in het begin met een passage door het Woluwepark. We hebben nog ruimschoots de tijd om het museum te bezoeken.

Het museum werd in 1982 opgericht door de leden van de Maatschappij voor intercommunaal vervoer van Brussel (MIVB) en enkele liefhebbers die gepassioneerd bezig waren met het openbaar vervoer. Het is gevestigd in de huidige stelplaats van de trams nog waar men de bezoeker meeneemt naar het verleden toen ze nog reden met paarden, gevolgd door de Belle Epoque tijd rond Expo 58 tot hoe de tram nu rondrijdt met zelf al een kijk op de toekomstige Metro die hier ook al staat. De trams van vroeger met geen ramen als beperkte zitplaatsen zijn erop veranderd maar ik denk dat ze vroeger wel op tijd reden. Over tijd gesproken, is het nu verzamelen geblazen om op de juiste bus te stappen (niet op deze van de wandelclub uit Mons) om terug te keren naar de kust.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Birger Coulier)