Zonnige Jacques Breltocht

Zondag zijn we van de partij in Zandvoorde. De Drevestappers hebben terug een andere startplaats! Zo kan je iedere keer een andere omgeving verkennen. Zandvoorde is met zijn 477 inwoners de kleinste deelgemeente van Groot-Zonnebeke. De parkeerwachter staat klaar om ons te begeleiden, en daar staan reeds een 250 tal wagens geparkeerd  maar er kunnen er nog veel bij. Er is zelfs een bus bij met Duitse en Amerikaanse toeristen.

Vandaag kunnen we kiezen tussen 6 afstanden. Zodus voor elk wat wils. Wij kiezen vandaag voor de 21 km, omdat deze ook de Gasthuisbossen, en het ‘Coming World Remember Me Center’ passeren.

Eerst trekken we door de Gasthuisbossen, waar we kunnen genieten van de stilte, paddenstoelen, vogels, libellen en nog zoveel meer. Eenmaal de bossen uit gaan we langs rustige wegen en langs het Kanaal Ieper-Komen tot in Hollebeek, waar de driebeukige neogotische parochiekerk staat. Iets verder is onze eerst rustpost in O.C. de oude school.

Na rust vertrekken we richting de palingbeek, langs de golfterreinen en de  Countryclub. Onderweg bemerken we dat deze streek enorm geleden heeft onder de alles verwoestende Groote oorlog. We begeven ons nu in het palingbeekdomein,  waar alles mooi in herfstkleuren is getooid.

We gaan verder bergop om het Coming World Remember Me te bezoeken. Het is een toegankelijke en respectvolle herinnering aan het onmenselijke leed dat miljoenen mensen honderd jaar geleden moesten ondergaan wegens een wereldwijd gewapend conflict. Elk van deze 600.000 beeldjes van deze participatieve installatie is een vredevol statement van alle projectpartners en van de tienduizenden peters en meters die actief hebben deelgenomen. Jammer dat dit nu wat verwilderd is door het onkruid. Maar toch heerst er een stilte op de site.

Iets verder zie je nog een sculptuur van Koen Van Mechelen, en een herdenking met duizenden identiteit plaatjes van gesneuvelde soldaten. We keren nu terug via glooiende hellingen en het palingdomein, om zo terug naar Hollebeek te wandelen.

Na de rust wandelen we terug via het Kanaal Ieper-komen en de spoorweg. De laatste 3 km is langs een provinciale weg om zo nog wat te genieten van de mooie uitzichten. Een zeer mooie wandeling en een dikke proficiat aan de nieuwe club.

Verslag: Patrick Olivier
Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)