Doorheen het Kordaalbos met zijn prachtige kleurschakeringen

De Vlaamse Ardennen is één van mijn favoriete wandelplekken in Vlaanderen. Hier kan men genieten van de glooiende landschappen en eindeloze vergezichten. Vandaag trek ik naar de rand van dit mooi wandelgebied. In Nokere, deelgemeente van Kruishoutem organiseert wandelclub de Kruishoutem Trotters hun Kordaaltocht. De inschrijvingen vinden plaats in Zaal Nocra, vlakbij de driebeukige Sint-Ursmaruskerk. Enkele parkeerwachters sturen mij zorgvuldig naar een vlakbij gelegen weide. De akkers zijn nog steeds kurkdroog, geen probleem dus. Het zou vandaag wel de eerste wandeltocht worden zonder zon, en dat is al een hele poos geleden.

Het moet gezegd worden: het dorsplein van Nokere is echt een pareltje. Wat de eieren zijn voor Kruishoutem, is Nokereberg voor deelgemeente Nokere. Nokereberg is de officiële scheiding tussen Laag- en Midden-België. Een mooie dreef verbindt het gekasseide dorpsplein met het omwalde kasteel van Baron Casier.
De tocht gaat vandaag langs een flink stuk van de Kordaalroute: adellijk wandelen door een unieke brok natuur! Hoewel Nokere vooral bij fietsminnend Vlaanderen bekend is, weet het dorp aan de rand van de Vlaamse Ardennen dankzij deze bewegwijzerde route ook de wandelaars te charmeren.

Achterom kijkend zie ik nog net de daken en de kerk van Nokere. Het dorp ligt immers in de vallei van de Hollebeek op de flank van Nokereberg. Het kleine Kordaalbos, is een klein natuurreservaatje van amper 5,5 ha. Kordaal betekent ‘kort’ of ‘eng’ dal.
De parcoursmeester stuurt de wandelaars richting Wortegem langs afwisselend autoluwe, geasfalteerde wegen, mooie kurkdroge veldwegen. Eventjes pauzeren doe ik tweemaal in de voetbalkantine van VV Kipstar,  een amateurvoetbalclub uit Wortegem-Petegem. Van hieruit is er nog een rustige, landelijke lus voorzien voor de grotere afstanden.

Het einde van de tocht loopt nog langs een pittige, brede bosweg nabij het voedselbos, een bos waar aan permacultuur gedaan wordt. Langs het plaatselijk voetbalplein gaat het richting Nokereberg die ik afdaal tot aan de finish.
Meteen het einde van een mooie, rustige tocht. De wandelaars hebben genoten van rust, stilte en oogverblindende natuur. Dikke proficiat aan de vele medewerkers, deze Kordaaltocht was tot in de puntjes verzorgd.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton