Verschansen in Oostham

Een dagje verlof nemen om te wandelen in de natuur? Het is een aanrader. Vandaag hadden de Torenvrienden van Oostham hun herfstwandeling in Oostham. Ik kon kiezen voor 4, 6 of 10 km.

Vandaag koos ik voor de 10 en de 6 km. Beiden lussen waren prachtige wandelingen. Het 200 ha gebied van Gerheserheide zit daar zeker voor iets tussen. Het is een gebied van zandgronden en met dennenbossen begroeide duinen.

In de herfst is het dubbel genieten in de bossen. De prachtige kleuren van de loofbomen krijg je er gratis bij. Ook een paddenstoel kan niet ontbreken. En die waren er vandaag in overvloed.

Er was zelfs een prachtig stukje cultureel erfgoed te bewonderen, de schans van Gerhees. Dit is een fort dat bestaat uit een rechthoek van aarden wallen. In de 17e eeuw was voor de Zuidelijke Nederlanden een tijd van armoede en ellende. Roversbenden en muitende huurlingen lieten een spoor van vernieling na in de Kempen.

Tegen al dat geweld kon een kleine dorpsgemeenschap niet op. Gelukkig waren er in de dorpen altijd wel slimme mensen. Ze bouwden een fort, maar niet zomaar een fort. Ze maakten gebruik van de natuurlijke camouflage van het landschap. Ingegraven tussen muren van zand was de schans heel moeilijk zichtbaar. Omdat ze nog eens omgeven was door moeras en vennen, was ze ook heel moeilijk bereikbaar.

Rondom de schans werden wallen opgeworpen met daarop takkenbossen en doornstruiken. Onderaan werd een gracht uitgegraven. Daarmee had dit fort niet de verdediging van een versterkte burcht, maar dat was niet zo erg. De opzet was immers om de vijand het zo moeilijk als mogelijk te maken. Daardoor konden ze tijd winnen en via onderhandelingen de vrede bewaren voor het dorp.

Nadat ik dit mooie stukje natuur achter me gelaten had, kwam ik al snel terug aan de startzaal, waar ik kon genieten van verse soep, heerlijke chocolademelk of een ander drankje.

Dank je wel Torenvrienden uit Oostham voor deze prachtige tocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Bart Vanherck