Uitgeregende Herfsttocht in Dikkebus

De Westhoekstappers uit de Ieperse deelgemeente Vlamertinge waren op de laatste zaterdag van oktober aan zet in de Vijvergemeente Dikkebus voor het derde en laatste luik van hun jaarprogramma, met name de Herfsttocht. Het was tevens de uitreiking van de biertrofee aan alle wandelaars die hadden deelgenomen aan alle drie de Westhoekstapperstochten gedurende het afgelopen jaar.

We zijn eind oktober. De natuur ondergaat eindelijk een ware metamorfose en wordt getooid in herfstkleuren. We hebben met ons allen uitzonderlijk lang kunnen genieten van prachtig en veelal zonnig wandelweer. Maar mooie liedjes blijven eenmaal niet duren. In de media verschenen er prompt berichten dat het weer nu definitief op hol zou slaan. Zaterdag kregen ze gelijk: het zou de ganse dagen regenen. Toch zouden er nog 525 wandelaars het slechte weer trotseren. De naam Dikkebus komt in feite voort van ‘dicht struikgewas’. De eerste bebouwing in Dikkebus zou een jagershut midden in de bossen zijn geweest. Van de bossen van weleer is nu nagenoeg niets meer over.

De parkoersmeesters hadden hun beste beentje voorgezet en stippelden 3 omlopen uit gaande van 7 tot 21 km. Ik haalde mijn paraplu van onder het stof en trok op pad richting Kemmel. Tussen de regendruppels door kreeg ik al van ver een fantastisch panorama op de heuvelrij West-Vlaamse bergen. Enkele dreven stonden warempel onder water, logisch doordat het zolang droog bleef. Er is een rustplaats voorzien in het OC De Gaper. Het is er zeer rustig, ideaal om er een groepsfoto van de medewerkers te nemen. Ja, foto’s nemen in zo’n hels regenweer is in feite niet echt aan te raden….. Condens op de lens is uiteraard slecht voor het toestel.
Van hieruit maken de 21-km wandelaars een prachtige extra lus op en over de Kemmelberg met zijn mooi natuurreservaat tot aan de Frans militaire begraafplaats, het beklijvende Ossuaire..

Ik stap ongeveer 4 km rechtdoor richting Dikkebus en merk een demarcatiepaal op, dit is een gedenksteen die in Frankrijk en België bij benadering aangeeft tot waar het Duitse Westfront reikte tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Een prachtige, natte dreef gidst mij naar Dikkebusvijver. Deze 36 ha grote waterplas, die momenteel wordt uitgebaggerd, heeft als hoofddoel het leveren van drinkwater aan de stad Ieper. De bomenrijen beplant over de volledige omtrek van deze plas zijn in deze herfstperiode een streling voor het oog. De vijverdreef loodst de moedige wandelaars terug naar de startzaal.
Met dit druilerig wandelweertje mochten de Westhoekstappers best tevreden zijn met een opkomst van 525 dappere wandelaars.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton