De Wijers in Bolderberg

Wandelclub WSV De Trotters organiseerde op 28/10/18 de Trottertocht in Bolderberg. De start was aan de Witte zaal. Er waren verschillende afstanden 4-6-10-11 en 18 km. De parcours werden uitgetekend rond de mooiste plekjes van Bolderberg en daarbuiten.

Heusden-Zolder 28-10-2018 018Ik koos voor de 11 km in combinatie met de 4 km. Bolderberg is een deelgemeente van Heusden-Zolder, het is een van De Wijersgebieden die in Limburg liggen. De 11 km ging in de richting van het natuurgebied Bolderberg. Dit gebied wordt beheerd door VZW Limburgs Landschap. Het is een rustig gebied je wandelt tussen de vijvers, moerassen, graslanden en heide. Beetje klimmen en je hebt een mooi uitzicht op het kasteel van Terlaemen. Het kasteel Terlaemen ligt in Viversel een gehucht van de gemeente Heusden-Zolder.

Een beetje verder is de kluis en kapel O.L.V. van Lereto. Dit pareltje van een gebouw ligt op het hoogste punt van Bolderberg. Vooraan het gebouw staat een kruis. Het is een gewoonte geworden dat men van thuis uit een steentje meebrengt en dat dan aan het kruis legt. Zo draag je een steentje bij aan de wereldvrede. Verder wandel je een eindje door enkele mooie landschappen tot de tussenstop.

Na een korte stop wandel je opnieuw in een mooi natuurgebied het Vogelzangbos. Het maakt volledig deel uit van het vijvergebied Midden-Limburg. Het gebied loopt uit in Bolderberg en het kasteel van Terlaemen. Zo kom je aan het einde van de 11 km. Omdat deze tocht zo mooi was deed ik nog de 4 km erbij. De afstand ging langs de mooie woonwijken rond het domein Bovy. Eens op het domein zit je in een 34ha grote wandelgebied. Het domein is genoemd naar de Gouverneur Bovy. Hij was in Limburg Gouverneur in 1872 en in 1879 stierf hij. Ik heb erg genoten van de pure natuur. Proficiat aan de wandelclub De Trotters.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)