Happy Halloween in Zottegem

Zottegem is een stad in de Vlaamse Ardennen, gelegen in Oost-Vlaanderen. Wandelclub Egmont Zottegem hield vandaag 31 oktober zijn jaarlijkse Halloweentocht. De startzaal was Feestzaal de Bevegemse  Vijvers, met een heel ruime parking en een mooie aangeklede zaal. Men kon reeds starten vanaf 14u (tot 21u) en met een keuze aan afstanden van 5 tot 21 km.

De kinderen en wandelaars konden zich gratis laten schminken in de stemmige startzaal. Op het parcours kon de wandelaar genieten van de prachtige uitgeholde pompoenen. 600 pompoenen werden door 25 vrijwilligers op 1 dag sierlijk uitgesneden. En vandaag lagen ze voor één dag te pronken, in het centrum van Zottegem, in het Breiveldepark, langs landelijke wegen en wandelpaden.

Het Breiveldepark was ook extra versierd met typische Halloween attributen. Hier kreeg iedere ingeschreven wandelaar een gratis Halloweendrankje. De uitgeholde verlichte pompoenen moeten vannacht nog terug opgehaald worden om veiligheidsredenen.

Waarom holt men pompoenen uit met Halloween? Een traditie en een eeuwenoude legende over een Ierse smid die Jack heette, en de duivel. Vroeger werd het verhaal uitgebeeld door lantaarns te maken uit knollen. De gekke gezichten erin moesten Jack voorstellen. Later werden de rapen vervangen door pompoenen. In de V.S. hadden ze meer pompoenen dan rapen, en het is gemakkelijker  om er gezichten in te kerven en kaarsen in te plaatsen. Vandaar de Jack – O’ – Lantern.

Happy Halloween werd het vandaag zeker, met droog herfstweer, een gezellige sfeer en  ongeveer 4000 wandelaars, waarvan vele prachtig uitgedost waren. Dank aan de vele vrijwilligers van Egmont Zottegem voor deze organisatie. Trick or treat. Proficiat!

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Frans Deflem
Bekijk hier de volledige fotoreportage van Josiane Questroy