Rustige en landelijke 1 Novembertocht Koekelare

1 november is een dag waarop de mensen hun dierbaren een groet brengen op het kerkhof. Dat was te merken in de startzaal, de meesten kwamen wat later toe. De medewerkers van de Motestappers in zaal de Regenboog waren er wel klaar voor. Ik opteerde voor de op één na grootste afstand, de 15 km met rustpost te Ichtegem.

Koekelare is een West-Vlaamse gemeente in de Westhoek in overgang met de Polders en het Houtland, op 18 km van de kust binnen de driehoek Diksmuide, Torhout en Gistel. De gemeente telt ruim 8.000 inwoners. De wandeling begon veelbelovend met een passage langs onverharde paden doorheen het natuurgebied de Swal (1,56 hectare groot) net buiten het centrum van Koekelare. Het gebied werd in 1993 door de familie Delaere geschonken aan de gemeente Koekelare. Natuurpunt Ruidenberg is beheerder. Het ging lichtjes omhoog wat aanleiding gaf tot weidse zichten. De verhoging in het vlakke land geeft aanleiding tot vergezichten tot diep in West-Vlaanderen. We zijn in de omgeving van de Ruidenberg op de grens tussen Koekelare en Ichtegem, het gaat die richting uit. In de nabijheid van de Sint-Michielskerk is de rustpost voorzien.

Er volgt een lus in de gemeente Ichtegem. De gemeente telt ruim 13.000 inwoners. Ichtegem is een kunstgemeente (Kunstroute Zomer in Ichtegem). Dat was meteen te merken aan de beelden van kunstenaar Irénée Duriez. Hij verwierf bekendheid als beeldhouwer en maker van hoofdzakelijk vrouwelijke figuren, gemaakt in brons. Via rustige wegen kwamen we opnieuw in dezelfde rustpost. Het was er al wat drukker.

Het laatste stuk bracht ons in het centrum met het standbeeld ‘Ode aan de Vlaamsche Leeuwen of Flandriens’ genaamd. Het herinnert aan de plaatselijke wielergoden Jules Vanhevel en Richard Depoorter. Rustige wegen, landelijke paden brachten ons terug naar de startzaal. Einde van een aangename wandeling onder een stralend herfstzonnetje. Dank aan de organiserende club de Motestappers.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)