Lozen in Noord Limburg

Wandelclub BWK De Torenkruiers organiseerde op 31 oktober 2018 hun jaarlijkse 2-kanalentocht. De vertrekplaats was in het buurthuis De Leemkuil. In de zaal waren de verschillende parcours mooi uitgetekend 4, 6, 8 en 9 km. Ik koos voor de 9 km in combinatie met de 8 km.

Bocholt 31-10-2018 075Bij het vertrek wandel je langs de Sint-Benedictuskerk, opgetrokken in een Noord-Duitse baksteen gotiek stijl. Je verlaat het centrum van Lozen een deelgemeente van Bocholt. Je wandelt in het noorden van Limburg niet ver van de Nederlandse grens bij Weert. Al vlug wandel je op het jaagpad van Zuid-Willemsvaart Bocholt-Herentals.

We verlaten het kanaal en steken de drukke weg over. Je zit op de grens met de gemeente Kaulille een deelgemeente van Bocholt. Je wandelt het domeinbos Lozerhiede binnen, beheert door Agentschap voor natuur en bos. Lozerheide bestaat uit loofbos en vijvers. Het is 210 ha groot en het is er aangenaam te vertoeven. Na vele wandelpaadjes in prachtige herfstkleuren verlaten we het tweesterrenbos. Je gaat richting en over de drukke ophaalbrug om zo de zaal te bereiken. Na het vullen van de maag doe ik nog de 8 km erbij. Deze afstand ging de andere kant op richting grensoverschrijdend Kempen-Broek. Het is 25000 ha groot en zonder te weten zit je in Nederland. Het is een uniek wandelgebied. Na een grote lus zie je de kerk van Lozen, dit betekent het einde van een prachtige wandeldag. De 449 wandelaars zullen het met mij eens zijn. Proficiat aan de wandelclub De Torenkruiers.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)