Sfeerrijke herfstwandeling in uniek decor in De Klinge

Ik had een hele afstand afgelegd toen ik in De Klinge aankwam en parkeren kon ik vlakbij. Wandelclub Gasthofstappers was er klaar voor: 5 afstanden en niet minder dan 3 rustplaatsen op aparte locaties. Een blik op de parcours deed me likkebaarden, bijzonder veel groen en daarvoor was ik gekomen. Ik opteerde voor de 15 km en wou veel foto’s maken op deze kille maar zonnige dag.

De Oost-Vlaamse gemeente De Klinge is een deelgemeente van Sint-Gillis-Waas, grenzend aan het Nederlandse Clinge in Zeeuws-Vlaanderen. Her en der zijn de witte grenspalen te zien. De Klinge telt zo’n 3600 inwoners (2011) en heeft een oppervlakte van 2,72 km². De naam betekent landduin of zandophoping na de ijstijd. Het duurde niet lang vooraleer ik het bos betrad en dit zou de hoofdfactor zijn van de hele wandeltocht. De Klinge is één brok natuur. We doorkruisten het Koninklijk Bos, de Clingse bossen maar voornamelijk het Stropersbos. Samen met de aanpalende groengebieden is het Stropersbos één van de grootste bos- en natuurgebieden in Oost-Vlaanderen (zo’n 500 hectare groot). Ik genoot met volle teugen van de wonderlijke kleuren van de bomen en het bont bladerentapijt. En ja hoor, de paddenstoelen waren ook van de partij. Mijn camera deed zijn werk.

De Klinge heeft ook enkele bezienswaardigheden die de moeite lonen. In de nabijheid van controlepost De Bron konden we een reconstructie van de Dodendraad terugvinden. In het voorjaar van 1915 moest deze elektrische draad onder hoogspanning (geplaatst door de Duitsers) smokkelaars en overlopers aan de Belgisch-Nederlandse grens tegenhouden. Bij controlepost De Bron is ook de site Klingspoor. Ze doet je vier verschillende erfgoedthema’s op een actieve manier ontdekken: spoor, klompen, grens en natuur. Aan de hand van infoborden en restanten kan men er meer over te weten komen. In het dorp vlakbij de startplaats staat de driebeukige Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk (bouwjaar 1848-1850).

Deze wandeltocht was een absolute topper die de herfst alle eer aandeed. Dank aan de organiserende club voor een rimpelloos verloop, uitstekend parcours, mooie rustposten en veel vriendelijke medewerkers.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)