Meer dan 3000 wandelaars kleuren Brigandtrotterstocht

Op de eerste zondag van november stond wandelclub WSV De Brigandtrotters reeds voor de 28e maal in voor hun Brigandtrotterstocht vanuit de thuisbasis Ingelmunster. Liefst 7 verschillende omlopen had de parcoursbouwer uitgestippeld tussen 5 en 35 km. Er stond vandaag ook een heus kidspad en WalkOn kinderanimatie op het programma.
Zoals de meesten onder ons wel weten wordt Ingelmunster ook wel de Brigandsgemeente genoemd, ter herinnering aan Brigandszondag (28 oktober 1798), toen hier de opstand van de Brigands tijdens de Boerenkrijg door de Fransen neergedrukt werd.

Toen ik aan het plaatselijk sportstadion aankwam was het duidelijk dat het vandaag opnieuw een topeditie zou worden. De ruime evenementenhal zat al behoorlijk vol rond de klok van 9u. Een groepsfoto nemen van alle medewerkers was onbegonnen werk. Onder een fris herfstzonnetje ga ik op pad voor 21 km richting Lendelede, Izegem en Emelgem.
Het viel vrij snel op dat de parcoursmeester zijn uiterste best had gedaan om de wandelaars zoveel mogelijk te laten genieten van verkeersluwe straten, veldwegeltjes of trage wegen. Klimmen kan je het niet echt noemen, maar toch stapten we naar het hoogste punt van Ingelmunster (38m) alwaar de romp van de zogenaamde Doornmolen is gelegen.

Deze houten staakmolen uit 1772 werd na een brand in 1883 niet meer hersteld en is nu in handen van privé eigenaars. Geleidelijk aan steeg de temperatuur, ik kreeg het te warm, tijd om mijn vest in de rugzak op te bergen. Wie dacht dat er in Ingelmunster geen natuur was had zich duidelijk vergist. In het Park Blauwhuis, aangelegd in Engelse landschapsstijl, is het er met dit mooie herfstweer aangenaam wandelen. Het kasteel Blauwhuis is zeker het imposantste gebouw van de hele stad. Het 11,2 ha grote park is met het kasteel geklasseerd als stadszicht.

Het einde van de tocht gaat terug richting het kanaal Roeselare-Leie dat dwars door Ingelmunster loopt. Parallel met het kanaal kronkelt de oude Mandel. Die twee waterlopen vormen de ruggengraat waarlangs de groene long van Ingelmunster zich heeft ontwikkeld. Het prachtige natuurgebied Mandelhoek met zijn schitterende kleurschakeringen ligt geprangd tussen de oude Mandel en het Kanaal.

De Brigandtrotters konden vandaag terugblikken op een succesvolle editie, alles was tot in de puntjes verzorgd, proficiat.  En….. de streekbiertjes, de warme chocoretto en de heerlijke pannenkoeken lieten zich smaken!

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton