Vlaams-Brabant wandelt

Vandaag nemen we de bus met Wandelclub Voetje voor Voetje naar Strombeek-Bever. Daar is het vandaag Vlaams-Brabant Wandelt, en we zijn blijkbaar niet de enige die een bus ingelegd hebben naar deze streek. Ook de clubs Deinze en Lichtervelde kwamen net toe.

We starten in de Sporthal E. Soens in Strombeek. Al de wandelingen gaan onder de Brusselse ring door naar Grimbergen waar Strombeek-Bever deel vanuit maakt. Tussen de woonkernen van Vilvoorde en Grimbergen vind je het Tangbeekbos met een mooie vijver en rustige wandelpaden, en waar je ook kunt genieten van verschillende watervogels. We trekken verder via de basiliekroute richting Molenveld-Grimbergen, en nu gaan we een stukje hogerop. Eenmaal op het hoogste punt kan je het atomium zien staan. We dalen nu verder aan en komen aan het M.o.t, Museum voor oudere Technieken, gevestigd in een gerestaureerde hoeve van het Prinsenkasteel.

Iets verder zie je de ruïnes van het omwalde Kasteel (17e eeuw) dat in brand werd gestoken door de terugtrekkende Duitsers in 1944. We gaan verder door het Prinsenbos om zo in Grimbergen te belanden. Daar heb je nog de Norbertijner-abdij met de abdijkerk Sint Servaas. Na de rust trekken we verder via het recreatief vliegveld van Grimbergen, die vroeger Compenceerbasis was van oorlogsvliegtuigen. We trekken verder door het Lintbos, daar is ook een Rustplek voor Natuur, waar grondvogels de nodige rust vinden. We keren terug naar Grimbergen door rustige paadjes. Langs de Tommenmolen en de Rosmolen, de Tosmolen werd aangedreven door een Paard. Nu volgen we het Maalbeekpad tot in Grimbergen.

Tijdens de rust in Grimbergen maak ik van de gelegenheid gebruik om het Mira te bezoeken, deze is gratis bij vertoon van de inschrijvingskaart van Wandelsport Vlaanderen. Er is ook een  bibliotheek- en documentatiecentrum, wij kregen ook eens de gelegenheid om eens door de telescoop te kijken naar de Zon en de uitbarstingen ervan. Ik heb ervan genoten! Eens de moeite waard om te bezoeken.

Na de rust keren we terug via het Potaardepad die richting Strombeek-Koningslo loopt en ons terug in de startzaal brengt. Het was een prachtige, georganiseerde wandeling met een 1877 deelnemers.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)