Zoeken naar stilte en rust in Oud-Turnhout

Het is niet moeilijk om verloren lopen in een tweedelig bosreservaat dat dan nog eens gescheiden is door een landbouwzone. Dit reservaat heeft de toepasselijke naam “Den Doolhof” gekregen. Gelukkig konden wij pijltjes volgen om ons door dit doolhof te loodsen.

In het noordelijke deel van dit boscomplex kan je enkele ondiepe kleiputten aan weerszijden van een dijk vinden. Deze putten getuigen van de vroegere industriële bedrijvigheid. Tot in de jaren 1930 werd hier klei ontgonnen.

Nadat we het reservaat verlaten hadden ging de wandeling verder richting een ander prachtig natuurgebied De Liereman. Dit is een van de oudste natuurgebieden van België. Door de heide, vennen en andere biotopen ziet het landschap in dit reservaat er nooit hetzelfde uit. Wij vonden er dan ook talrijke mooie paddenstoelen en mooie goudkleurige grassen.

Landschap de Liereman is stil. Al draait het niet zozeer om de afwezigheid van geluid, maar wel van verstorende, omgevingsvreemde geluiden. Hier wandelen zou een heilzaam effect hebben door de stilte en rust in het gebied. In 2012 werd het Landschap De Liereman officiëel erkend als stiltegebied. Het is zeker een aanrader om eens door te wandelen.

Dankuwel aan de vele vrijwilligers van de Korhoenstappers om ons op zondag een dag van rust te geven in de mooie natuur.

Bekijk hier het volledige fotoverslag van Bart Vanherck