Langs beekjes en landelijk natuurschoon in Diepenbeek

Er wordt vandaag weer een zonnige nazomerse dag voorspeld, ideaal om de wandelschoenen aan te trekken en in Diepenbeek deel te nemen aan de heidetocht. In de prachtige vertrekzaal OC Rooierheide is het reeds een drukte van jewelste en na het parcoursplannetje te hebben bestudeerd, kiezen we resoluut voor de 18 km.

Al vlug komen we aan het jaagpad langs het Albertkanaal en zien we de machtige blauwe tuikabelbrug van Godsheide voor ons oprijzen. Deze brug, gebouwd in 1977-79, met de bedoeling om een expresweg tussen Hasselt en Genk aan te leggen. Door politiek getouwtrek ging dit niet door en wordt deze brug beschouwd als een van de grootste nutteloze werken.

Net voor de brug verlaten we het jaagpad en bereiken de universitaire site van Diepenbeek. Een drukte alom van studenten per fiets, te voet, met de wagen en met openbaar vervoer. Als we deze site verlaten, komen we in een rustig bosgebied met veel eikenbomen en paden vol ritselende blaren. Dit pad leidt ons naar het riviertje de Demer, dat we een tijdje volgen met rechts van ons een mooie aanplanting van populieren waarvan de bleke stammen schitteren in de zon.

Alvorens de rustpost te bereiken passeren we nog enkele straten waar we een overvloed bemerken van studentenhuizen en -koten. Op de locatie “Het Bergheem”, die ook dienst doet als kleuterschool, kunnen we een rustpauze inlassen, vooraleer aan de extra lus van 4,8 km te beginnen. Even na ons vertrek steken we de IJzerlindebeek over en wandelen daarna door een mooi agrarisch gebied met geoogste velden en fruitboomgaarden, waar de appels plaatselijk onder de bomen liggen en op andere plaatsen nog aan de bomen hangen. Even verder steken we de Russelbeek over en via Hoog Keizel komen we terug op de rustpost.

Na een weldoende versnapering vervolgen we de route, wandelen een stukje langs de IJzerlindebeek, om dan weer langs de Demer via het fietsroutenetwerk onze weg te vervolgen. Daarna stappen we een heel eind langs de Caetsbeek, die we uiteindelijk over een smal brugje moeten oversteken. Maar we zijn nog niet aan het eindverhaal van de beekjes, want we moeten ook nog de Stiemerbeek passeren en ten slotte komen we nog door een mooi natuurgebiedje met enkele vijvers. Het is een zeer gevarieerde wandeltocht geworden en danken dan ook bestuur en medewerkers van club “De Schoverik Diepenbeek” voor de puike organisatie, de mooi uitgepijlde tocht en de vriendelijke bediening in de verschillende locaties.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise

Geef een reactie