Kluisbos centraal tijdens gure Herfsttocht

Op woensdag 7 november 2018 stond wandelclub Omloop Kluisbergen in voor de 11e editie van hun Herfsttocht. Deze maal niet vanuit het schildersdorpje Kwaremont zoals vermeld in de Walking, door wegenwerken werd uitgeweken naar Ruien, deelgemeente van Kluisbergen. Vanuit zaal Volkswelzijn gaan de wandelaars vandaag opnieuw volop kunnen genieten van een schitterende wandeltocht richting het mooie Kluisbos in schitterende herfsttooi. Jammer dat het slecht weer roet in het eten kwam gooien.

Ruien is een rustig dorpje in het zuidwesten van de provincie Oost-Vlaanderen en ligt langs de Schelde, tegen de taalgrens en de grens met West-Vlaanderen, en vooral gekend van zijn voormalige elektriciteitscentrale. De centrale in Ruien groeide uit tot de grootste klassieke centrale van België, maar sloot in 2013 definitief de deuren. Vier jaar later werden de koeltoren en schouwen onder grote belangstelling opgeblazen en kwam er een definitief einde aan het verhaal in Kluisbergen.  Na de ontploffing waren veel mensen triestig. Er was ergens een gemis…..

De parcoursbouwer wist terug 5 verschillende omlopen uit zijn mouw te schudden, gaande van 5 tot 24 km. Ik opteer vandaag voor de 19 km. Na enkele kerkwegels duik ik vrijwel onmiddellijk het Doveleenbos in, het westelijk deel van het bosreservaat Kluisbos. Het 300 hectare grote Kluisbos ligt pal op de taalgrens. Twee derde van het gebied ligt in Kluisbergen. Deze 141 meter hoge berg is één van de pronkstukken van de Vlaamse Ardennen. De waardevolle natuur, prachtige vergezichten, bezienswaardigheden en recreatie voor de kleine natuurliefhebbers, maken dit een ideale bestemming voor jong en oud. De met herfstkleurige bladeren bedekte wandelpaden leiden de wandelaars op feeërieke wijze door het statige beukenbos. Na enkele stevige kuitenbijters valt mij de mooie Sint-Amanduskerk van Kwaremont op. In GOC Kwaremont mag ik een eerste maal rusten.

De naam Kwaremont is van Gallo-Romeinse oorsprong en betekent vierkante berg. Kort na de Tweede Wereldoorlog vestigden zich heel wat kunstenaars in Kwaremont. Ook nu werken er nog veel kunstenaars en zijn er veel kunstgaleries. Hier volgt nog een plaatselijke lus langs een stuk van de Panorama wandelroute en maak ik kennis met de befaamde Paterberg.

Ik kijk niet om een klimmetje meer of minder, ik geniet ten volle van de panoramische vergezichten ietwat verscholen door de hevige regenval. Flirtend met de taalgrens stap ik een tweede maal doorheen het Kluisbos richting finish.
Ondanks het slechte weer heb ik vandaag met volle teugen genoten van deze schitterende Midweektocht. Dikke proficiat aan alle medewerkers van wandelclub Omloop Kluisbergen die toch 800 wandelaars mochten verwelkomen.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton