Herfstwandeling rond het vijvergebied van Midden-Limburg

Vandaag gaan we op Spektocht bij onze Zonhovense wandelvrienden van O.K. 50. De startplaats was vanuit de parochiezaal van Halveweg, een gehucht van Zonhoven. Bij de aankomst in de parochiezaal, kwam de geur van gebakken spek je tegemoet. Dat belooft voor straks. De wandelaars hadden de keus uit maar liefst 7 afstanden, van 4 tot 19 km. Een blik op de wandelkaart besluit ons voor de 19 km te gaan. We starten onder een fris stralend herfstzonnetje. Een verhoogt fietspad voert ons naar het natuurgebied Kolveren-Laambroekvijvers. Een nieuw lokaal wandelgebied dat voor de eerste maal wordt aangedaan.

We dalen af naar de Laambroekvijvers, die lokaal beter gekend zijn als het Houthalens kanaaltje. We staan even stil bij een oud stukje mijnverleden. Het pomphuis dateert van 1639, van hieruit pompte men koelwater naar de steenkoolmijn. Stappend langs de oever van de Laambroekvijver, komt de startzaal binnen bereik. Na rust gaat het verder. Al snel bereiken we het natuurgebied De Wijvenheide. Dit natuurgebied bestaat voornamelijk uit vijvers, moerassig beemdengebied dat zich profileert als een groene zone met elzenbroekbossen en vochtige wilgenstruwelen. Met wat geluk kan je hier roerdompen, visarenden, zilverreigers en ijsvogels zien.

Via prachtige boswegen passeren we de kapel van O.L.V. van altijddurende bijstand. Met de herfstkleuren op zijn mooist is het volop genieten van deze prachtige natuur. Verder stappend bereiken we de uitkijktoren aan de Wijers. Met zijn hoogte van 15 m boven de wateroppervlakte is het uitzicht over het vijvergebied van bovenaf adembenemend.

Stilaan komt het einde in ’t zicht en kunnen we heerlijk gaan genieten van een bord spek met eieren. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise