Wandel Mee Dag vanuit het serene Hooglede

De jaarlijkse Wandel Mee Dag in de gemeente Hooglede is een wisselende organisatie tussen de plaatselijke wandelclubs Voetje voor Voetje uit de deelgemeente Gits enerzijds en de Warden Oom Stappers uit Hooglede anderzijds. Dit jaar vertrekt de wandeling vanuit Hooglede. Afspraak van dit wandelevenement is zaal Den Akker langsheen de Oude Rozebekestraaat. De organisatoren beloofden de 875 ingeschreven wandelaars een landelijke wandeling tussen Hooglede en Gits met vergezichten over Gits, Roeselare en het Houtland.

Hooglede betekent letterlijk hoge helling. De gemeente ligt dan ook op de oude getuigenheuvel die de scheiding vormt tussen het Leiebekken en het IJzerbekken. Die hoge ligging speelde de gemeente parten tijdens verschillende oorlogen die in de regio werden gevoerd. Warden Oom was een succesvol West-Vlaamse schrijver afkomstig uit een boerengezin. Op latere leeftijd verhuisde zijn familie van Beselare naar Hooglede waar Warden Oom in 1934 overleed. Behalve schrijver was hij ook de uitgever van de kalender Het manneke uit de Mane. Er is ook een straatnaam naar hem genoemd.

5
De wandeling leidt me direct over rustige asfaltwegen door de streek. Het hoeft geen betoog dat deze streek leeft van landbouw, veeteelt en telen van groenten en bloemen in serres. Ik word er dan ook voortdurend mee geconfronteerd. Ik daal af naar De zilveren lepel, een gekend restaurant hier in de streek. De wandelaars krijgen een prachtig panorama op de licht golvende streek rond Hooglede. Enkele fraaie boerderijen verdienen ook mijn aandacht. Nadat ik voorbij het gecontroleerd overstromingsgebied Prinnebeek stapte ging het richting het Burgemeester Lievenspad, één van de typische trage wegen die Groot-Hooglede rijk is. Joseph Marie Aimé Lievens was naast brouwer ook burgemeester van Gits van 1895 tot 1925.

Ik mag een eerste maal rusten in zaal Hembyze. Na de pauze stap voorbij de Sint-Jacob de Meerdere kerk van Gits. Vóór de kerk staat een mooie fontein met als veelzeggende naam Ontmoeting. Dit is één der kunstwerken die overgebleven is van de driejaarlijkse WaTuKu-(Wandelen Tussen Kunst) kunstwandeling in het Gitse dorpscentrum.

Vooraleer ik terug naar de startzaal wandel om er een tweede maal te rusten merk ik rechts van mij een imposante, trechtervormige watertoren uit 1986.
Na mijn middagmaal maak ik nog een lus van om en bij de 6 km langs rustige, verharde wegen. Meteen het einde van een rustige, landelijke wandeling in en rond Hooglede.

De Warden Oom Stappers zorgden voor een rimpelloos verloop van deze Wandel Mee Dag.
Zonder poetsen staan mijn wandelschoenen terug klaar voor een volgende wandeling.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton