Natte herdenkingsmars Grote Oorlog te Ieper

Deze tocht werd niet opgenomen in de Walking maar toch stonden rond half negen de wandelaars al aan te schuiven aan de inschrijvingstafel. Zo’n 70 wandelaars w.o. veel Fransen waren gereed voor hun laatste dagtocht Albert (Frankrijk – Somme) naar Ieper. Ik opteerde voor de 15 km, uiteindelijk nam ik er ook nog de stadswandeling van 4 km bij.

De dag begon droog maar rond de middag zou daar verandering in komen toen het begon te regenen. Ik had de camera de beschermhoes aangetrokken, sorry voor de wat mindere foto’s. De stadswandeling deed zowat alle bezienswaardigheden van het centrum aan. De vestingen van Ieper zijn de best bewaarde van het land. Van alle poorten die de stad ooit bezat, bleven er enkel van de Rijselpoort originele ruimtes bewaard. Boven op de Rijselpoort ligt een kleine militaire begraafplaats, Ramparts Cemetery. De Leeuwentoren heeft zijn naam te danken aan zijn stevige muren van 2,4 meter dik. De Vismarkt was oorspronkelijk een marktplein uit het begin van de 18de eeuw waar verse vis verkocht werd. Opvallend bouwwerk is het tolhuisje (reconstructie). De markt van Ieper was in opbouw voor de tv-uitzending van zondag. Opvallende gebouwen hier zijn het gerechtsgebouw, de Lakenhalle en Flanders Field Museum. Even verder in de straat komen we aan de Menenpoort.

De 15 km komt in de omgeving van Bellewaarde Ridge waar fel gevochten werd in 1915. De tocht gaat verder richting Zillebeke met tussenstop in de Hoge Krater waar een 4-tal bussen Engelsen het museum bezoeken. In het café is ruim plaats voor de wandelaars. Op de begraafplaats Hooge Crater Cemetery aan de overkant zijn 5923 oorlogsgraven van het Gemenebest uit de Eerste Wereldoorlog. Na een modderig stukje onverhard komen we opnieuw in een rustpost, deze keer bemand door medewerkers van de organiserende club.

2018-11-10 Ieper-95-Pano-Edit

Na de passage van de Sint-Catharinakerk komen we nog twee heerlijke stukjes natuur tegen, de mooie herfstkleuren van de neergevallen bladeren maken het plaatje compleet. Het pad langs Zillebeke vijver is een sprookje. Niet minder mooi is de doortocht langs de Verdronken Weiden gelegen aan de zuidelijke stadsrand, een open en nat gebied. Stilaan kwam het einde in zicht. Intussen regende het nog altijd. Ondanks deze stoorzender heb ik toch genoten van een rustige tocht langs het oorlogsverleden van Ieper en omgeving.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)