Door de wind, door de regen, dwars door Spouwen heen

Alhoewel de weerkundigen een winderige en natte zondag voorspelden trokken we toch met onze wandelschoenen en regenkledij naar Kleine-Spouwen om deel te nemen aan de spek- en eierentocht. In de ruime vertrekzaal Sint-Amandus komt de geur van gebakken spek ons tegemoet, maar die verleiding is voor ons nog wat vroeg. We schuiven aan in een lange rij om in te schrijven, bekijken dan het parcoursplannetje en kiezen voor de 18km.

Al vlug komen we in een mooi glooiend open landschap met boven onze hoofden dreigende wolken, voortgedreven door een stevige wind, maar voorlopig blijft het bij dreigen zonder meer. De velden zijn nagenoeg kaal met uitzondering van enkele gele koolzaad- en bietenvelden. We bereiken de achterzijde van het kasteel van Alden Biesen, met de ingangspoort aan het Apostelhuis. We gaan echter niet het kasteeldomein in maar wandelen eerst over een mooi paadje langs het domein, om daarna toch de voorzijde van het kasteel te bereiken.

Tegenover het kasteel slaan we het Bilzerse wandelpad in en komen weer door een mooi natuurgebied met een houten vlonderpad.  Nog even een poosje tussen hoogstam fruitbomen en dan bereiken we de controlepost in het parochiaal centrum Rijkhoven. Na een kleine rustpauze begeven we ons op de lus van 7km, waar we wat minder wandelaars ontmoeten, maar waar ook de eerste druppels ons beginnen te plagen. Paraplu en/of regenkap worden bovengehaald, maar de wind doet zijn uiterste best om de regenwolken te verdrijven.

Aan de veldkapel gekomen maken we nog even tijd om een geocache te loggen. We kruisen tweemaal de Demer om dan via natuurgebied “De Demervallei”, beheerd door Limburgs Landschap, de controlepost terug te bereiken. Na een hapje en een drankje zetten we de tocht verder en komen via een groen gebied weer in de buurt van het kasteel Alden Biesen, krijgen nog een mooi vlonderpad onder de voeten en vervolgen onze weg door een zeer afwisselend en glooiend landschap met zelfs holle wegen en natuurgebieden, om uiteindelijk de vertrekzaal terug te bereiken.

 

We hebben ons niet laten afschrikken door de weervoorspellers en zijn zeer tevreden over deze mooie zondagtocht. Bedankt aan bestuur en medewerkers van club Eurek@ Hoeselt voor de goede organisatie, de mooie tocht en het vriendelijk onthaal.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise

Geef een reactie