Pittige Hellegattocht in betoverende herfstkleuren in Heuvelland-De Klijte

De Heuvellandstappers stonden in De Fontein de wandelaars op te wachten voor hun Hellegattocht. Na de traditionele groepsfoto en een kop koffie kon ik de baan op voor mijn tocht van 16 km. Ondanks de slechte weersverwachting zou het heel de tijd droog blijven, misschien wel te danken aan de wat strakke wind.

Het ging richting Loker via fascinerende paden, langs kronkelende wegen in een golvend landschap met weidse vergezichten. Gelukkig was het helder weer zodat je goed zag hoe de krinkelende wegen hun weg zochten in een open landschap. De uitkijk was ongelooflijk boeiend, om de 50 m kon je een landschapsfoto nemen. Genieten was het met volle teugen. De herfst is ingetreden maar het landschap oogt nog altijd groen. Met een voldaan gevoel kwam ik in Loker waar de rustpost gevestigd was, de enige trouwens voor alle afstanden. Ik zou er twee keer langskomen, de grotere afstanden zelfs drie keer. De uiterst verzorgde en ruime zaal was uiteraard goed gevuld.

Na mijn 5,5 km was het de beurt aan een lus van 5,4 km. Dit was een droomstuk met de doorgang van de Rodeberg en het Hellegat. De Rodeberg is een getuigenheuvel van 138 meter hoog op het grondgebied Westouter, deelgemeente van Heuvelland. Op de noordelijke en westelijke flank  bevindt zich het Hellegatbos, dat zijn naam dankt aan ‘het gat in de helle’, een diep ravijn. Het was heus een kunstje om genoeg adem over te houden tot je boven kwam langs de steile en hoge trappen. Het bos werd via verschillende kanten doorkruist.

Ook de Scherpeberg kwam er nog aan in de laatste lus van 5,2 km. Eveneens een getuigenheuvel, hij is 125 m hoog. Hij ligt tussen Loker en de Klijte. De berg ontleent zijn naam aan het feit dat hij alleen ligt en scherp afgelijnd ligt in het landschap. In het bos was het soms zwoegen door het bladerdek dat zorgde voor een mooi kleurenpalet. Wegens het heuvelachtig parcours zowel in als uit het bos was deze tocht een kuitenbijter, op bepaalde plaatsen erg pittig. Dank aan de organiserende club voor een feilloos verloop met een droomparcours, alles was piekfijn in orde.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)